V italské Maceratě manifestovaly tisíce lidí proti rasismu a fašismu

  • 460
V italském městečku Macerata v sobotu protestovaly tisíce lidí proti rasismu a fašismu. Právě v obci ve středu Itálie neonacista Luca Traini před týdnem postřelil šest cizinců tmavé pleti. O manifestu informoval italský deník La Reppublica.

„První čísla nám říkají, že je nás 15 tisíc!“ hřímal krátce před čtvrtou hodinou do megafonu jeden z organizátorů akce v Maceratě, ve které žije asi 42 tisíc lidí. Podle deníku La Reppublica nakonec přišlo kolem třiceti tisíc lidí a do města podle agentury AFP dorazili i obyvatelé ze vzdálených částí Itálie. 

Kromě transparentů s logem antifašistického hnutí Antifa nad dvoukilometrovým průvodem vlály také italské vlajky. „Ujasněme si to. Toto je správné místo pro italskou trikoloru. Nenecháme ji Trainimu, tato vlajka je naše,“ uvedla Laura, jedna z účastnic sobotního manifestu, s vlajkou přes ramena.

Pochod proběhl v poklidném duchu a nepotvrdily se tak obavy místních úřadů, které k němu daly svolení až v pátek. Kvůli hrozícímu vyhrocení situace se běžný chod městečka do velké míry zastavil. Zavřené zůstaly školy, po poledni zavřela většina obchodů a byl přerušen provoz veřejné dopravy.

Manifestaci podpořila řada členů Demokratické strany (PD) expremiéra Mattea Renziho či nového levicového uskupení Svobodní a rovní (LeU) předsedy senátu Pietra Grassa. Proti akci se naopak vyslovilo ministerstvo vnitra i starosta Maceraty Romano Carancini. 

„Svým srdcem budu dnes na náměstí, ale opakuji, že město potřebuje dýchat,“ řekl ke shromáždění, které organizují protifašistická uskupení ANPI a ARCI nebo odborářská skupina FIOM. Ve čtvrtek večer zažili místní obyvatelé nepokoje, když se s policií střetly desítky přívrženců neofašistického uskupení Nová síla (FN).

Ital střílel z jedoucího vozu na migranty, zranil nejméně šest lidí

Itálie si manifestem zároveň připomínala oběti, jež v závěru druhé světové války zabili jugoslávští partyzáni na severovýchodě země a poloostrově Istrie. Podobné akce se tak konaly i v Miláně, Boloni či Turíně. Tam se kromě antifašistického pochodu uskutečnila také akce neofašistické FN.

„Dnes si připomínáme všechny oběti foibe (označení masakrů na sklonku války), jako i Italy z Istrie, Rijeky a Dalmácie, kteří byli po druhé světové válce donuceni opustit své domovy,“ uvedl ministr zahraničí Angelino Alfano.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video