Migranti čekají na vylodění z lodi italské pobřežní stráže Diciotti.

Migranti čekají na vylodění z lodi italské pobřežní stráže Diciotti. | foto: AP

Vzbouření migranti se vylodili v Itálii, Salviniho zákaz zrušil prezident

  • 326
Na popud italského prezidenta se v sicilském přístavu Trapani ve čtvrtek pozdě večer vylodilo 67 migrantů. Stalo se tak navzdory zákazu ministra vnitra Mattea Salviniho. Ten původně běžencům přístup na pevninu odepřel. Jsou mezi nimi totiž vzbouřenci, kteří zaútočili na posádku remorkéru Vos Thalassa, a donutili ji plout do Itálie.

Spor o osud migrantů na palubě lodi italské pobřežní stráže ilustruje protichůdná stanoviska stran vládní koalice, napsala agentura AFP. Ministr dopravy Danilo Toninelli z protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) nejprve loď nasměroval do Trapani, ale ministr vnitra a šéf protiimigrační Ligy Matteo Salvini zakázal, aby se běženci v přístavu vylodili.

Nařídil, že všichni migranti zůstanou na lodi pobřežní stráže Diciotti, dokud se nevyšetří incident z paluby italského remorkéru Vos Thalassa.

Premiér Guiseppe Conte nicméně v pátek po telefonátu s prezidentem Sergiem Mattarellou nařídil, že se migranti mohou z lodi vylodit. Salvini, původce migrační agendy vlády, na bezprecedentní kroku hlavy státu reagoval s „lítostí a ohromením“.

Posádka remorkéru hlásila, že se cítila ohrožena na životě a před běženci se uzamkla v kapitánské kabině, odkud přivolala na pomoc italskou pobřežní stráž. Za incidentem podle agentur stojí dva muži ze Súdánu a Ghany (více v článku Migranti se vzbouřili proti posádce lodi). Italský portál Il Fatto Quotidiano uvedl, že jde o Ibrahima Bushara a Hamida Ibrahima. 

Italská média informovala, že policie předložila dokumenty, podle nichž jsou mezi 67 pasažéry i dva pašeráci lidí, a že místní prokuratura chce vyslechnout všechny pasažéry. Salvini ještě ve čtvrtek večer na Twitter napsal: „Loď Diciotti, dva podezřelí, pašeráci identifikováni, všichni jsou zadrženi a vyslýcháni. Je po všem!“

Ve Středozemním moři pluje k evropským břehům loď s dalšími 450 migranty, která se podle všeho stala novým předmětem sváru kvůli migraci mezi Itálií a Maltou. Podle italských úřadů se plavidlo totiž nyní nachází v maltské pátrací a záchranné námořní zóně.

Toninelli již podle italských médií vyzval Maltu, aby se chopila své povinnosti a lodi se ujala. Salvini již obvinil Vallettu, že pro novou várku migrantů zatím nehnula ani prstem a k plavidlu svou pobřežní stráž nevyslala.

12.července 2018 v 22:38, příspěvek archivován: 13.července 2018 v 11:26

Nave Diciotti, due indagati, scafisti individuati, tutti fermati e interrogati. È finita la pacchia! https://t.co/WJ3PzDTQYK

Vztah mezi prezidentem a šéfem Ligy se několikrát vyhrotil. Mattarella odmítl po březnových volbách jmenovat Salviniho premiérem a tento týden se s ním odmítl bavit o rozhodnutí italského nejvyššího soudu, které úřadům umožňuje obestavit finance Ligy, dokud strana nevrátí 49 milionů eur (1,28 miliardy Kč), jež zpronevěřilo její bývalé vedení.

Itálie minulý měsíc uzavřela své přístavy lodím zahraničních nevládních organizací, které se podílely na pátracích a záchranných pracích ve Středozemí. Kauza lodi Diciotti podle agentury AFP ilustruje neshody ve vládní koalici, levá frakce MS5 s uzavřením italských přístavů lodím zahraničních humanitárních organizací nesouhlasí.

11. června 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video