Italští policisté střeží ulice Milána poté, co vláda rozhodla o celostátní...

Italští policisté střeží ulice Milána poté, co vláda rozhodla o celostátní karanténě. Italští občané musí nyní prokázat, že mají vážné, například pracovní důvody, proč cestovat mimo svůj domov. (10. března 2020) | foto: Reuters

V Itálii zavřou obchody i bary. Lidé nakoupí jen v potravinách a lékárnách

  • 112
Po celé Itálii se zavřou kvůli epidemii nového typu koronaviru všechny obchody vyjma těch s potravinami a lékáren. Dočasně se uzavřou i všechny bary, restaurace a kadeřnictví. Podle agentury Reuters to oznámil premiér Giuseppe Conte. Itálie je druhou nejvíce zasaženou zemí, nemoci tam již podlehlo přes 800 lidí.

„Zůstanou zavřené všechny obchody, kromě těch s nezbytně potřebným zbožím, jako jsou léky a potraviny. (...) Továrny zůstanou otevřené, ale s bezpečnostními opatřeními. Doprava bude zajištěná,“ citoval Conteho deník La Repubblica.

Počet infikovaných novým koronavirem, který se začal šířit loni v prosinci z Číny, dosáhl v Itálii ve středu čísla 12 462. Obětí je již 827, během středečního dne se jejich počet zvýšil o 196. Celkem 1 045 lidí se už z nemoci zotavilo. V intenzivní péči je nyní 1 028 osob. Po Číně je tak Itálie druhou nejvíce zasaženou zemí na světě.

Itálie již od února přijala řadu opatření proti šíření koronaviru, zprvu jen v severních regionech. Poslední přišlo v úterý, kdy italská vláda uvrhla na celou zemi karanténu. Tato tvrdá opatření, která výrazně omezila pohyb Italů na veřejnosti, mají platit přinejmenším do 3. dubna.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video