Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vakcína Johnson & Johnson nedorazí, vyšetřují ji kvůli krevním sraženinám

  13:29aktualizováno  18:20
Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) ve Spojených státech doporučily pozastavit očkování vakcínou firmy Johnson & Johnson proti covidu-19 kvůli vyšetření zpráv o krevních sraženinách. Společnost oznámila, že odloží distribuci své vakcíny v Evropě. Evropská komise požaduje od společnosti vysvětlení.

ilustrační snímek | foto: Reuters

„Vyhodnocujeme tyto případy s evropskými zdravotnickými úřady. Rozhodli jsme se distribuci vakcín v Evropě odložit,“ uvedla společnost. Server Politico napsal, že v Evropské unii se vakcína měla začít používat už tento týden a do konce června mělo do Unie dorazit 55 milionů dávek. 

Evropská komise podle nejmenovaného činitele, na kterého se odvolává agentura Reuters, požaduje, aby farmaceutická společnost toto své „naprosto nečekané oznámení“ vysvětlila.

Společnost Avenier v pondělí oznámila, že 19. dubna doveze do Česka  14 400 dávek vakcíny a o týden později dodá 24 tisíc dávek. Kdy ale skutečně dorazí, není po úterním rozhodnutí firmy Johnson & Johnson odložit distribuci jasné. 

Česko podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera žádná okamžitá rozhodnutí ohledně vakcíny Johnson &Johnson neplánuje. Bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný v březnu uvedl, že si Česko objednalo dva miliony dávek této jednodávkové vakcíny.

Kvůli krevním sraženinám je pod drobnohledem také vakcína Johnson & Johnson

Podle harmonogramu očkování uvedeného ve vládní očkovací strategii má v dubnu dorazit do Česka 480 tisíc dávek od Pfizer/BioNTech, 278 tisíc dávek od Moderny, očekáváno bylo původně 500 tisíc dávek od AstraZeneky a 185 tisíc dávek od Johnson & Johnson. Z původních 2,6 milionu vakcín za měsíc dostane ČR jen 1,56 milionu.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v pátek oznámila, že vakcínu Johnson & Johnson přezkoumává kvůli čtyřem zaznamenaným případům krevních sraženin u osob očkovaných touto látkou.

Úterní oznámení společnosti Johnson & Johnson označuje Politico za další ránu pro vakcinační plány jednotlivých zemí EU zejména poté, co mnoho z nich omezilo používání preparátu od společnosti AstraZeneca kvůli několika podobným případům vzniku krevních sraženin.

Extrémně vzácný problém

CDC a FDA se zabývají šesti nahlášenými případy „vzácného a závažného druhu krevní sraženiny u jednotlivců“ v odstupu několika dní po podání vakcíny. K pondělnímu datu bylo v USA podáno skoro sedm milionů dávek dané očkovací látky. V drtivé většině případů očkování provází žádné či jen mírné vedlejší účinky, uvádí agentura AP. 

Přesto, že se zmíněný problém zdá být „extrémně vzácný“, federální experti doporučili vakcínu odstavit, dokud nebudou mít podrobnější informace. CDC na středu svolala schůzi speciální poradní komise ve snaze „zhodnotit potenciální význam“ nahlášených případů. FDA posoudí závěry tohoto panelu a povede vlastní vyšetřování.

„Bezpečnost vakcín proti covidu-19 je pro federální vládu velkou prioritou a veškeré zprávy o zdravotních problémech po očkování proti covidu-19 bereme velmi vážně,“ dodává FDA na svém twitterovém účtu. J&J ve vlastním komuniké poznamenala, že aktuálně není prokázán „jasný příčinný vztah“ mezi závažnými zdravotními problémy a jejím přípravkem.

Vakcína Johnson & Johnson by měla dorazit 19. dubna, nejprve 14 400 dávek

Podle informací deníku The New York Times (NYT) se daná vakcína přestává používat ve federálních očkovacích centrech, zatímco FDA a CDC vyzývají vlády jednotlivých amerických států, aby se stejně postupovalo v klinikách řízených státními administrativami.

Vzácný syndrom zahrnující krevní sraženiny zaznamenaly úřady u šesti žen ve věku 18 až 48 let, píše NYT. Jedna z žen zemřela a další skončila v nemocnici ve vážném stavu. Problémy se údajně ve všech případech objevily v rozmezí do přibližně dvou týdnů od očkování jednodávkovou vakcínou. Krevní sraženiny se podle CDC a FDA ženám utvořily v mozku a fenomén provázela nízká hladina krevních destiček, což činilo tradiční způsob léčby krevních sraženin potenciálně nebezpečným.

„Chtěl bych CDC a FDA poblahopřát za to, že se toto velmi rychle zhostily, zastavily očkování, dokud nebudeme vědět víc,“ reagoval na dnešní oznámení ve vysílání televize CNN profesor z Emory University a expert na vakcinace Carlos del Rio. Postup federálních agentur hodnotil jako „přesně ten správný krok“.

Zcela opačné stanovisko na twitteru zaujal Nate Silver, což je zakladatel webu FiveThirtyEight, který analyzuje americké volby a veřejné mínění. „Šest případů ze sedmi milionů lidí. Naprostá katastrofa. Tohle si vyžádá lidské životy. A zvýší to váhavost kolem vakcín. Tihle lidé nerozumí analýze ceny a přínosů. Neustále dělají chyby v rozsahu řádů,“ napsal. Jistý údiv na twitteru vyjádřil také demokratický kongresman Brian Schatz.

Problém nerozhodnosti Američanů ve vztahu k očkování zmiňuje i list NYT, podle něhož je pozastavení očkování problémem i kvůli aktuálnímu rozmachu koronavirové nákazy v řadě států USA. Připomíná dění v Evropské unii kolem vakcíny od společnosti AstraZeneca a obavy, že přípravek může velmi vzácně způsobovat krevní sraženiny. „Tato obava posílila jistý odpor vůči všem vakcínám,“ míní NYT.

Vakcína od J&J dostala v USA povolení k nouzovému použití na konci února, přičemž vzbuzovala značná očekávání, neboť se podává v jediné dávce a její skladování je relativně nenáročné. Zatím ale přípravek tvoří malý zlomek amerických vakcinací, píše AP. USA od výrobce dostaly jen devět milionů dávek, slíbeno jich mají 100 milionů do konce května.

Italové budou AstraZenecu raději kombinovat

Římská nemocnice Lazzara Spallanzaniho v úterý oznámila, že začne testovat kombinace vakcíny proti covidu od britsko-švédské společnosti AstraZeneca s preparáty od jiných výrobců.

Klinických testů se má zúčastnit na 600 lidí, kteří dostali při první dávce vakcínu od AstraZenecy, informovala agentura ANSA. Při druhé dávce obdrží vakcínu od společností Pfizer a BioNTech či přípravek od společnosti Moderna nebo ruskou látku Sputnik V, protože římská nemocnice uzavřela dohodu o studii tohoto preparátu.

Nechcete AstraZenecu? Není problém. Italové smí počkat na jinou vakcínu

Cílem klinických testů je ověřit, zda si vakcíny zachovávají podobnou míru bezpečnosti a účinnosti při kombinaci preparátů od různých výrobců. Podle ředitele Francesca Vaiy nemocnice předjednala schválení klinických testů s italským lékovým regulátorem AIFA.

Testy reagují na situaci, kdy se lidé naočkovaní preparátem od britsko-švédské společnosti obávají podstoupit druhou dávku očkování. Představitel Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) Armando Genazzani uvedl, že s kombinací přípravků od různých výrobců je lepší počkat až na výsledky klinických testů. „Zatím k tomu nemáme dost údajů,“ prohlásil.

8. března 2021

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Kolegové, víte co projednáváme? Legalizaci drog, zlobil se poslanec Brázdil

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno 

Přímý přenos Politici se chystají za pevně stanovených podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako je...

„Sloupkový muž“ se v Sydney postavil vrahovi, Austrálie mu nabízí občanství

16. dubna 2024  17:28

Austrálie jako hrdinu oslavuje Francouze, který se v sobotu pokusil zabránit útočníkovi ve smrtícím...

Požár bytu v Železném Brodě napáchal škodu za 10 milionů, příčinu policie vyšetřuje

16. dubna 2024  16:52

Úmyslné založení vyloučili kriminalisté jako možnou příčinu vzniku pondělního požáru bytu v...

Jsem tady kvůli tomu, žes ty uvařil člověka! U soudu mluvili vystrašení svědci

16. dubna 2024  16:52

„Řekl, že ho uvařili jako kuře, něco dali prasatům. Že měl ten mrtvý v hlavě kovovou destičku,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...