Posádka lodi Aquarius při své poslední misi u Libye vzala na palubu stovku...

Posádka lodi Aquarius při své poslední misi u Libye vzala na palubu stovku migrantů. (10. srpna 2018) | foto: Reuters

Italské kostely se otevírají odmítnutým běžencům. Těch je půl milionu

  • 363
Zpřísnění imigračních pravidel v Itálii rozhořčilo římskokatolickou církev, která chce odmítnutým žadatelům o azyl pomoci. Migrantům totiž hrozí vyhození na ulici. Je ale otázkou, zda to bude stačit. Odhaduje se, že potřebných bude kolem půl milionu. Mnoha věřícím navíc není tato vstřícnost po chuti, naopak zpřísnění vítají.

„Už jsem mluvil s ostatními biskupy. Otevřeme dveře každé farnosti pod naší kontrolou. Není to otázka politiky, ale ochrany lidí. Představte si toto: V Itálii je nyní zločinem odložit psy, ale opuštění lidí zločinem není. A co je horší, opustit muže, ženy a děti, je teď zákonem,“ uvedl podle britského listu The Guardian biskup Calogero Peri ze sicilského Caltagirone.

Biskup nechal připravit čtyřicet lůžek poté, co se dozvěděl o vyhoštění padesáti migrantů z centra v Mineu. 

Dekret pojmenovaný po italském ministrovi vnitra a šéfovi vládní strany Liga Matteu Salvinim omezuje provoz menších přijímacích center a žadatelé o azyl tak musejí nově zůstat ve velkých přistěhovaleckých centrech, odkud má být snazší i vyhošťování odmítnutých žadatelů.

To však kritizují představitelé charitativních organizací, podle kterých tito žadatelé nevyhnutelně skončí na ulici, kde budou žebrat nebo se uchýlí k drobné kriminalitě. „Tyto změny se dotknou desetitisíců lidí, které prostě nemůžeme jen tak nechat spát pod mostem,“ zlobil se Oliviero Forti z římskokatolické charity Caritas. 

Dekretu se postavila katolická církev a hned několik farářů se rozhodlo, že běžencům otevře dveře svého kostela a zajistí jim ubytování i stravu. Stejně smýšlí i Vatikán, mnozí italští katolíci však podporují spíš Salviniho přístup.

Loni prošlo v Itálii schvalovacím řízením 88 tisíc žádostí o azyl, uspělo jen osm procent z nich. Další získali nějaký stupeň „humanitární ochrany“, kterou nový zákon ruší. Americký deník The Washington Post uvádí, že jen loni tento typ ochrany získalo více než 20 tisíc lidí, tedy zhruba čtvrtina žadatelů. Další desítky tisíc lidí ji získaly v minulých letech a podle agentury Reuters o ochranu nejspíš přijdou, až jim vyprší platnost příslušných dokumentů.

Jde třeba o homosexuály z Afriky, kterým v jejich rodných zemích hrozí vězení. S novým italským opatřením ztrácejí střechu nad hlavou a musí se vrátit domů. Pokud Itálii neopustí, stávají se ze zamítnutých žadatelů o azyl nelegální imigranti – v zemi je jich nyní celkem kolem 500 tisíc. 

„Jsem ochotný přijmout ženy a děti prchající před válkou. Ty ostatní ne,“ řekl k tomu už dříve Salvini, do kterého se kvůli tomu pustila i lidskoprávní organizace Amnesty International. Salvini kontroval s tím, že kritici zákon nejspíš ani nečetli, výtky označil za „fake news epických rozměrů“ a strach za „surreálný“. Ministr vnitra navíc tvrdí, že díky zákonu bude v přijímacích centrech „víc místa pro opravdové uprchlíky“. 

Papež ztrácí podporu věřících, ti utíkají k Salvinimu

Právě lidí, kteří přišli o humanitární ochranu a musejí opustit přijímací centra, se spontánně začali ujímat italští faráři. Katolická církev za poslední dva roky přijala na 25 tisíc běženců, náklady přitom pokryly především fondy Evropské unie. Vatikán hradil péči pouze o zhruba 2 700 lidí.

„Nemůžete migranty nechat na ulici. Musí převážit základní smysl pro solidaritu. Nemůžete lidi uvrhnout do takové pozice, vždy musíte mít na paměti lidi a jejich práva,“ řekl podle italské agentury ANSA minulý týden také vatikánský kardinál a státní sekretář Pietro Parolin.

Hostina je u konce, vzkazuje Itálie migrantům. Usnadní jejich vyhošťování

Otec Rino Le Pera, který v jihoitalském městě Crotone vede místní charitu, pak našel ubytování pro vystěhovanou nigerijskou rodinu. Případ vyvolal pobouření především proto, že do rodiny patří i šestiměsíční dítě. „Řekli nám, abychom si vzali všechno, co máme, a šli. Já, má těhotná manželka a naše dítě. Ptali jsme se proč, ale řekli nám, že takový je zákon,“ popsala hlava rodiny Yousuf pro list La Repubblica.

„Nemohl jsem uvěřit svým očím. Oni chtěli poslat půlroční dítě na ulici. Půlroční! Umíte si to představit? Když mi to řekli, rovnou jsem za nimi odjel a odvezl je na místo, které jsem pro ně našel. Pokud by to bylo nutné, ubytoval bych je i u sebe doma,“ říká farář s tím, že jsou v kostele připraveni na další příchozí. 

Toskánský duchovní Massimo Biancalani pak už na podzim ubytováváním migrantů naštval samotného Salviniho. Podle listu The Guardian se ho zastal papež František, který mu v dopise údajně napsal: „Pokračujte v přijímání lidí. Jsem s vámi.“ 

Papež, který je původem Argentinec, však svým otevřeným přístupem vůči přijímání běženců ztrácí podporu italských katolíků. Mezi těmi, kteří chodí nejméně jednou týdně na mši, což je zhruba třetina Italů, přibývá fanoušků Salviniho protiimigrační rétoriky. 

Z březnových 15,7 procenta se podpora ministrovy Ligy v červenci zvedla na 31,8 procenta. O průzkumu agentury Ipsos v říjnu informoval server Politico. „V tuto je chvíli panuje viditelný rozdíl mezi názory významné části katolíků a názorem církve,“ uvedl ředitel Ipsosu Luca Comodo. Samotný papež za pět let ve funkci také přišel o část podpory. Podle listu La Repubblica klesla Františkova popularita mezi Italy z původních 88 na 71 procent.

26. srpna 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video