V Miláně představili speciální vlak pro převoz pacientů z jednotek intenzivní...

V Miláně představili speciální vlak pro převoz pacientů z jednotek intenzivní péče. Může fungovat i jako mobilní nemocnice. Přesouvat by se mohl po celé Itálii tam, kde bude zrovna potřeba. (9. března 2021) | foto: Profimedia.cz

Itálie má covidový vlak. Může převážet pacienty i fungovat jako nemocnice

  • 11
Na nádraží v severoitalském Miláně představili v úterý speciální vlak pro převoz pacientů z jednotek intenzivní péče, který ale může fungovat i jako mobilní nemocnice. Přesouvat by se mohl po celé Itálii tam, kde bude zrovna potřeba.

Některé deníky vlak pojmenovaly „covidový“, podle šéfa italské železniční společnosti Trenitalia ale není zamýšlen jen pro pacienty s covidem-19. „Je to malá nezávislá nemocnice, která může rovněž převážet pacienty po celé Itálii,“ uvedl Luigi Corradi, výkonný ředitel Trenitalie.

Zvláštní vlak disponuje 21 speciálními lůžky, která jsou vybavena též plicními ventilátory a všemi potřebnými přístroji.

„Byli bychom rádi, kdyby tento vlak nebyl potřeba, ale obávám se, že ho budeme muset brzy využít,“ citovala televize SkyTg24 předsedu regionální vlády severské Lombardie Attilia Fontanu. Právě Lombardie, jejíž metropolí je Milán, se v této pandemii stala v Itálii nejpostiženějším regionem.

Itálie se v posledních třech týdnech potýká opět se zhoršenou epidemickou situací. V úterý tamní ministerstvo zdravotnictví oznámilo 19 749 nových případů nákazy covidem-19 a 376 dalších úmrtí, o den dříve to bylo 13 902 nákaz a 318 úmrtí.

Celkem se v šedesátimilionové Itálii dosud potvrdilo na 3,1 milionu nákaz koronavirem a na 100 500 lidí v souvislosti s covidem-19 zemřelo, což je šestý nejvyšší počet takových úmrtí na světě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video