Sluneční terasa na Falorii

Sluneční terasa na Falorii | foto: Petr Pravda, iDNES.cz

Itálie upravuje pravidla pro lyžování. Chce dohodu v celých Alpách

  • 126
Italská vláda chce, aby pro lyžařská střediska v Alpách platila v různých zemích podobná pravidla provozu. Za tímto účelem italští diplomaté oslovují další státy Evropské unie, píší dnes italské deníky. Italská vláda chce ponechat uzavřená alpská střediska na svém území i v období vánočních svátků, záměr ale kritizovaly regiony na severu země.

Rakouský ministr financí řekl, že pokud budou na popud EU všechna lyžařská střediska zavřená i přes Vánoce, měla by unie poté odškodnit jejich provozovatele.

„S německou kancléřskou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem pracujeme na společných evropských pravidlech,“ uvedl v pondělí italský premiér Giuseppe Conte.

Zimní prázdniny nejsou kontrolovatelné

Podle italského premiéra znamenají zimní prázdniny v horách výrazné riziko šíření nákazy koronavirem. A to i za předpokladu, že budou na sjezdovkách i vlecích platit přísná hygienická pravidla. „Vše, co se točí kolem zimních prázdnin, to prostě kontrolovatelné není,“ dodal Conte.

„Dovolené na sněhu si prostě nemůžeme dovolit,“ dodal. Sjezdovky by se podle kabinetu měly otevřít nejdříve 10. ledna příštího roku.

Cílem iniciativy italské vlády proto je, aby nedocházelo k přesunům výrazného počtu lyžařů a milovníků zimních sportů mezi jednotlivými alpskými oblastmi. Jednáním o společných pravidlech byl podle deníku Corriere della Sera pověřen diplomatický poradce premiéra Piero Benassi.

Rozhovory podle listu Itálie už začala s Francií a Německem, protože obě země by v příštích dnech měly rozhodnout o podobě prosincového fungování svých zimních areálů. O zavedení společných pravidel v Alpách však bude nutné přesvědčit také Rakousko, Slovinsko či Švýcarsko.

Rakouský ministr financí Gernot Blümel řekl, že pokud by se v rámci unijní dohody střediska měla otevřít až po Vánocích, bude žádat pro provozovatele finanční náhrady. Podle něj by střediska přišla asi o 2,4 miliardy eur a měla by získat odškodné až do výše 80 procent této částky.

Pro společnou dohodu ohledně lyžařské turistiky se v úterý vyslovil i bavorský premiér Markus Söder. 

„Pokud chceme nechat otevřené hranice, potřebujeme jasnou dohodu týkající se lyžování,“ citovala jej agentura DPA. Logické by podle něj bylo, kdyby lanovky nefungovaly nikde a dovolená v Alpách by nešla zrealizovat v žádné zemi. Söder ale neřekl, zda by to mělo platit i přes svátky.

Nyní se lyžuje pouze ve Švýcarsku

V současnosti má v Alpách lyžařská střediska v provozu pouze Švýcarsko. V alpské zemí je otevřeno deset areálů, a to včetně Davosu či Zermattu. V ostatních zemích je provoz sjezdovek a vleků pro neprofesionální sportovce výrazně omezen či zakázán opatřeními proti šíření koronaviru.

Úmysl italské vlády nechat o vánočních svátcích lyžařské areály zavřené okamžitě vyvolal protesty podnikatelů i celých alpských regionů. Podle nich může takové rozhodnutí způsobit horským oblastem výrazné ekonomické škody. 

Vláda ale namítá, že nechce dopustit, aby se opakovala situace z letošního srpna. V letním měsíci totiž nová ohniska koronaviru vznikla v populárních turistických letoviscích na Sardinii.

Guvernér Benátska Luca Zaia řekl, že začátek lyžařské sezony není třeba odsouvat a že provozovatelé jsou na něj připravení a hodlají dodržovat přísná hygienická opatření.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video