Polsko chce odstoupit od Istanbulské úmluvy, Rumunsko ruší genderová studia

  • 293
Polské ministerstvo spravedlnosti v pondělí zaslalo ministerstvu práce a rodiny žádost o zahájení procesu odstoupení od Úmluvy Rady Evropy o prevenci a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí, nazývané také Istanbulská úmluva. Úmluva údajně obsahuje ustanovení „ideologické povahy“, se kterými ministerstvo nesouhlasí. Přitvrzuje také Rumunsko, které přijalo zákon na zrušení oboru genderových studií.

„Dnes (v pondělí) jsem podal formální žádost ministrovi práce a rodiny – jehož ministerstvo je příslušné pro zahájení formálního procesu souvisejícího s odstoupením od této úmluvy – aby v tomto ohledu zahájil potřebnou činnost,“ uvedl polský ministr spravedlnosti Ministr Zbigniew Ziobro na tiskové konferenci. Ten zastupuje ve vládní koalici menší pravicovou stranu. Jeho záměr přitom vyvolal námitky i uvnitř vládní strany Právo a spravedlnost (PiS). 

PiS a její koaliční partneři, kteří mají blízko ke katolické církvi, dohodu kritizovali jako příliš liberální již dříve, ale nepodnikli nic, co by znamenalo odchod od úmluvy.

„Rozhodnutí ještě nebylo přijato. Není to náš společný postoj. Ministr má nějaký nápad. Pokud svůj návrh předloží, budeme ho analyzovat,“ uvedla mluvčí PiS Anita Czerwińská. Také mluvčí vlády Piotr Müller řekl, že kabinet o smlouvě ještě nerozhodl.

Přetahovaná o Istanbulskou úmluvu. Bleskově zmizela z programu vlády

Odstoupení od smlouvy by se zřejmě stalo dalším předmětem sporu mezi Polskem a Evropskou unií, která je kritická k politice PiS a tvrdí, že svojí politikou podkopává demokracii.

Ziobro tvrdí, že Polsko má dostatek právních nástrojů, aby mohlo ochránit oběti domácího násilí, a že dohoda porušuje práva rodičů, když požaduje po školách, aby učily děti o společenské roli jedince ve vztahu k pohlaví (genderu).

Polsko ponese důsledky, varovala Paříž

Proti záměru Polska se ve středu postavil poradce francouzského prezidenta v evropských záležitostech Clément Beaune. Ten řekl, že by Polsku mohlo být „sáhnuto do peněženky“ prostřednictvím nových mechanismů v rozpočtu Evropské unie, pokud od úmluvy odstoupí. „Ponese důsledky, pokud tak učiní,“ vzkázal Varšavě Beaune v rozhlasové stanici France Inter.

Istanbulská úmluva z roku 2011 odsuzuje domácí násilí, sexuální obtěžování, znásilnění, nucené sňatky, takzvané zločiny ze cti či mrzačení genitálií. Státy se v ní zavazují k uzákonění opatření proti násilným výpadům a k prevenci, ale také k vyčlenění peněz na pomoc obětem i na práci s pachateli.

Polsko úmluvu podepsalo v prosinci 2012 a ratifikovalo ji v roce 2015 za vlády předchozí centristické vlády.

Česká republika smlouvu podepsala v květnu 2016, ještě ji ale neratifikovala. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová dříve tento týden uvedla, že je potřeba problematiku úmluvy více odborně prodiskutovat a že v záležitosti působí emoce.

Rumunsko zakázalo genderová studia

Rumunští poslanci v červnu přijali návrh zákona, který zakazuje „propagovat teorie, které gender vnímají jako koncept oddělený od biologického pohlaví“. Zákon nyní čeká na podpis prezidenta Klause Iohannise, akademici i studenti jej však odmítají.

„Návrh zákona nemá žádné odborné opodstatnění a je jen pouhým zásahem do svobody vzdělání a vyjádření,“ uvedla Bukurešťská univerzita, jež se proti zákazu genderových studií ostře postavila. Návrh zákona je podle jejích zástupců v rozporu se základními právy, které garantuje rumunská ústava a mezinárodní dohody.

„V době, kdy domácí násilí nabývá na síle a přibývají případy zneužívání a obchodování s lidmi, parlament přijme takový zákon. Ostře s ním nesouhlasím,“ napsal poslanec a profesor Vlad Alexandrescu na Facebooku. 

Maďarské univerzity přestaly vyučovat genderová studia

Koncept genderu podle něj umožňuje dětem citlivě pochopit rozdíly a vyrůstat v inkluzivní společnosti, v níž jsou rozdíly považovány za obyčejný rys, nikoli postižení. Mnoho univerzitních profesorů se za tento názor postavilo.

„Kdybychom přestali do výuky zapojovat genderové aspekty, už bychom nedělali správně naši práci,“ míní Alexandrescu. „Naše role jako učitelů je vést studenty k pochopení lidského chování ve společnosti, a také toho, že lidé jsou odlišní,“ doplnil. Rumunsko by se podle něj nemělo vydat cestou Maďarska či Polska.

Maďarsko genderová studia zakázalo v roce 2018. Šéf úřadu vlády Gergely Gulyás tehdy jasně sdělil, že důvod pro zrušení oboru je hlavně ideologický. „Maďarská vláda je jasně přesvědčena, že lidé se rodí buď jako muži, nebo jako ženy. V životě si pak vedou podle svého uvážení co nejlépe, ale kromě toho maďarský stát nechce utrácet veřejné prostředky na vzdělávání v tomto oboru,“ vysvětlil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video