Zlatý roh

Zlatý roh | foto: Tomáš Flaška, pro iDNES.cz

Istanbulská policie zatkla 20 lidí. Podezírá je z plánování útoku na silvestra

  • 12
Turecká policie v neděli zatkla dvě desítky lidí, které podezírá z napojení na Islámský stát a plánování útoku v Istanbulu. Ten se měl stejně jako loni, kdy uzbecký terorista na diskotéce Reina zabil 39 lidí, odehrát kolem silvestrovské půlnoci. V istanbulských ulicích jsou proto tisíce policistů a tradiční novoroční oslavy jsou zakázány.

Z dvaceti zatčených v Istanbulu bylo patnáct cizinců, jejich národnost však Anadolu neuvedla. Dalších pět lidí bylo kvůli podezření z plánování útoku a napojení na Islámský stát zadrženo v Ankaře, kde šlo o tři Syřany, Iráčana a Čečence. 

I v turecké metropoli podle listu Hürriyet zadržení plánovali silvestrovský útok. V posledním týdnu pozatýkala policie v Istanbulu a Ankaře na dvě stě lidí.

Útok na istanbulský noční klub: nejméně 39 mrtvých, desítky zraněných

V ulicích Istanbulu je na 40 tisíc členů bezpečnostních složek, což je více než dvojnásobný počet oproti loňskému silvestru. Někteří z policistů jsou v civilu a jsou maskovaní například jako prodavači pečených kaštanů či loterijních losů. Do pondělního dopoledne nesmí do centra nákladní auta.

Novoroční oslavy však jsou ve městě z bezpečnostních důvodů zakázány. Stopku dostaly akce v istanbulské čtvrti Beşiktaş, shromažďovat se lidé nesmí ani na známém náměstí Taksim, píše Hürriyet

„Oslavy se nebudou konat a lidé tak budou moci do nového roku vstoupit poklidně,“ uvedl jeden z místních policejních velitelů İsmail Kılıç. Časté dějiště demonstrací navíc zdobí nový kamerový systém.

Terorista po útoku uprchl, nyní čeká na verdikt

Několik desítek lidí se v neděli přesto sešlo v centru Istanbulu, aby si připomněli oběti teroristického útoku z loňského silvestra. Tehdy asi hodinu po půlnoci vnikl Uzbek Abdulgadir Mašaripov do luxusního klubu Reina v evropské části Istanbulu, kde lidé slavili příchod nového roku. Během pár minut vystřílel asi šest zásobníků a vypálil na 180 střel. Masakr nepřežilo 39 lidí, většina z nich byli turisté z blízkovýchodních zemí. Na 70 lidí utrpělo zranění.

Čtyřiatřicetiletému teroristovi se v nastalém zmatku podařilo uniknout. Zadržen byl v Istanbulu v polovině ledna. Soud s ním začal 11. prosince, kromě něj je obžalováno dalších 57 lidí. Proces kvůli útoku, k němuž se přihlásil Islámský stát, má pokračovat 26. března.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video