Zuismus je údajně nejrychleji rostoucí náboženství na Islandu. Jeho vyznavači požadují vlastní místo na svá shromáždění. | foto: zuism.is

Islanďané propadli náboženství dávného Sumeru, chtějí stavět zikkurat

  • 10
Na Islandu získává stále více příznivců pohanské hnutí založené na náboženských představách starého Sumeru. Obyvatelé ostrova, kteří propadli takzvanému zuismu, usilují o výstavbu pyramidovitého chrámu v hlavním městě Reykjavíku.

Vyznavači zuismu předložili islandským úřadům žádost o vybudování dvoupatrového zikkuratu, kde by mohli praktikovat svou víru a pořádat různé obřady jako svatby nebo setkání „u piva a modliteb“. Napsal o tom zpravodajský server BBC News.

Zuismus byl na Islandu zaregistrován v roce 2013, od té doby počet věřících rychle roste. Hnutí má nyní přes 2 800 členů. (Island má asi 335 tisíc obyvatel, pozn. red.)

Vůdce zuistů Águst Arnar Ágústsson serveru Iceland Monitor řekl, že hnutí od počátku toužilo po vlastním místě, kde by mohlo praktikovat svou víru. S rychlým rozmachem zuismu na Islandu ale potřeba vybudovat chrám vzrostla naléhavěji, než kdokoliv očekával.

Podle Iceland Monitor si zuismus získal takovou oblibu, protože jeho členové nemusí platit farní poplatky. Od registrovaných věřících se ale očekává, že budou přispívat na stavbu plánovaného chrámu. BBC také připustilo možnost, že mnozí se k sumerské víře nechali zlákat známým filmem Krotitelé duchů, v němž vystupuje mezopotámský démon Gozer. 

Zuisté tvrdí, že jejich přesvědčení je založeno na nejstarší víře světa. Uctívají sumerské bohy, jako jsou pán ovzduší Enlil, jeho otec An, pán země Enki a další božstva uctívaná ve staré Mezopotámii.

Přestože se zuismus rychle rozrůstá, bude ještě chvíli trvat, než dožene zavedená náboženství. Podle islandských statistik se 80 procent obyvatel považuje za křesťany, zuisté tvoří okolo jednoho procenta.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video