Plejtvák obrovský

Plejtvák obrovský | foto: NOAA

Velrybáři ulovili na Islandu chráněného plejtváka, tvrdí aktivisté

  • 44
Islandská velrybářská společnost Hvalur podle aktivistů ze skupiny Sea Shepherd ve středu ulovila vzácnou modrou velrybu. Tento druh patří mezi ohrožené a podle islandských zákonů je jejich lov zakázán. Majitel společnosti toto obvinění odmítá a tvrdí, že šlo o jiný druh nebo křížence.

Modré velryby jsou na Islandu chráněné zákonem. Kristjan Loftson, jeden z nejbohatších lidí na Islandu a majitel společnosti Hvalur, tvrdí, že se jednalo o plejtváka myšoka nebo křížence. Hybrid modré velryby a plejtváka je velmi vzácný, není však nijak chráněný. Loftson prohlásil, že pokud došlo k zabití chráněného druhu, byla to nešťastná náhoda.

Aktivisté, kteří zveřejnili na internetu fotografie ulovené velryby, také tvrdí, že velrybáři se se svým úlovkem fotografovali. Rozdíl mezi modrou velrybou a plejtváky nebo jinými druhy lze podle nich snadno rozpoznat. Loftsson tvrdí, že jeho posádka úlovek hodinu sledovala před tím, než ji ulovila, a že by modrou velrybu poznala. Také tvrdí, že se nikdy dříve takováto záměna nestala.

10.července 2018 v 03:05, příspěvek archivován: 13.července 2018 v 20:02

Podle aktivistů zaměstnanci velrybářské společnosti již ulovený exemplář rozporcovali a maso smíchali s ostatními úlovky. Většina produkce velrybího masa z Islandu míří do Japonska.

Modrá velryba (Plejtvák obrovský)

Řadí se mezi ohrožené druhy. Podle Mezinárodního svazu ochrany přírody se na celé planetě nachází 10 až 25 tisíc modrých velryb. Mohou vážit až 200 tun a měřit až 30 metrů. V průběhu dvacátého století je intenzivní lov přivedl až na pokraj vyhynutí. Podle odhadů odborníků během 20. století vyhynulo až 90 procent populace.

Islandské úřady chtějí provést genetické testy, které by měly určit druh ulovené velryby. To však může trvat i několik měsíců. Podle oficiálního vyjádření úřadů se nejspíše nejedná o modrou velrybu, ale o křížence modré velryby a plejtváka. To, že společnost Hvalur tvrdí, že se jedná maximálně o křížence, považují někteří kritici za výmluvu.

Tvrzené aktivistů, že se jedná o modrou velrybu, podporují někteří experti. Ti tvrdí, že podle fotografií lze poznat, že se jedná o tento druh. Profesor Adam A. Pack z University of Hawai říká, že to lze poznat z tvaru hřbetních a prsních ploutví i podle velikosti uloveného exempláře.Také upozornil na to, že ulovená velryba neměla například bílý ret, typický pro plejtváky myšoky, a lze najít i další charakteristické rysy, které vylučují záměnu s jiným druhem. „Když se podívám na fotografie, mohu bez pochyby říci, že se jedná o modrou velrybu“, řekl Peter Gill, který je ředitelem společnosti The Blue Whale Study, která se zabývá výzkumem a ochranou tohoto druhu. Nevylučují, že se jedná o křížence, aktivisté však upozorňují, že i ti jsou velmi vzácní.

12.července 2018 v 12:36, příspěvek archivován: 13.července 2018 v 20:16

This is #kristjanloftsson from #Iceland who is very #rich. He is #killing #Hvalur (Icelandic for Whale) and is quoted as saying "Whales are just another fish for me, an abundant marine resource, nothing else". #finwhale #bluewhale #opwhale @Seasaver @seashepherd @AlbiDeak https://t.co/C89PJJShbL

Loftsson aktivistům oponuje tím, že podle něj většina lidí na Islandu lov velryb podporuje. Spolu s Norskem Island i přesto, že jsou signatáři mezinárodních úmluv o lovu velryb, od roku 2006 povoluje komerční lov a od roku 2008 se z Islandu vyváží velrybí maso do Japonska.„Přijedu do Brisbane až začnete podávat velrybí maso ve vašich restauracích,“ prohlásil Loftsson a razí myšlenku, že by se mělo velrybářství rozšířit i například do Austrálie.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video