Turisté jsou ochotní udělat na Islandu pro snímek cokoliv, klidně vylezou na...

Turisté jsou ochotní udělat na Islandu pro snímek cokoliv, klidně vylezou na ledovec. (8. února 2019) | foto: Profimedia.cz

Islanďané mají plné zuby turistů, drancují přírodu kvůli fotkám na Instagram

  • 123
Přestože je Island se svou jedinečnou přírodou dlouhodobě považovaný za jeden z nejoblíbenějších cílů turistů, kteří touží po krásných fotografiích, místním obyvatelům s nimi začíná docházet trpělivost. Vadí jim neukázněnost návštěvníků, kteří při honbě za dokonalými snímky porušují zákony, bezostyšně ničí přírodu a neváhají kvůli tomu platit pokuty.

Začátkem června se stal terčem kritiky místních turista, který se v pronajatém autě vydal na výlet mimo silnici a nakonec uvízl v hlubokém bahně. Zoufalého muže nakonec museli vyprostit policisté, kteří sdíleli fotografie ze záchranné operace na Facebooku.

Podle nich muž zajel příliš blízko k horkým pramenům, kolem kterých se nachází jílovitá půda. Na Islandu je přitom přísně zakázáno jezdit s autem mimo značené cesty, právě kvůli obavám o volně žijící zvířata a přírodu. „Auto řídili cizinci, kteří dostali pokutu a museli oblast opustit,“ napsala policie.

Tím však celá kauza neskončila, protože zmíněný turista je zároveň vášnivým uživatelem Instagramu a neváhal na něm okamžitě zveřejnit svoji fotografii se zapadlým autem. „Můžete mi gratulovat. Hned druhý den jsem dostal tučnou pokutu a málem ukončil svou cestu,“ napsal Alexander Tikhomirov do popisku.

Tím doběla rozpálil Islanďany, kteří si pod jeho příspěvkem začali houfně stěžovat. „Je to neuvěřitelně neuctivé. Poté, co jste dostal od policie pokutu za jízdu mimo silnici, jste hrdě zapózoval se zapadlým autem. Styďte se,“ napsal jeden z uživatelů. „Choval jste se nelegálně a poškodil půdu. Měl byste se k přírodě chovat s respektem,“ napsala další uživatelka.

02.června 2019 v 23:05, příspěvek archivován: 26.června 2019 v 14:26

Místním už došla trpělivost a začali sami na sociálních sítích zakládat účty, na kterých sdílí snímky problematického chování instagramerů. Fotografie zachycují turisty, kteří během řízení auta popíjejí alkoholické nápoje, posedávají a pózují na ledovcích, prochází se po mechu mimo vyznačené trasy nebo přelétávají s drony nad stády islandských koní .

Podle místní obyvatelky Michaliny Okreglickaové influenceři vůbec netuší, jaká platí na Islandu pravidla. „Mám pocit, že všechno je jenom o Instagramu, o snaze pořídit ten nejlepší snímek. Nikde jsem neviděla tolik případů hloupého a nezodpovědného chování jako na Islandu. Chodím takovým lidem na profily na Instagramu a snažím se je informovat,“ popisuje.

Turistické sdružení Navštivte Island zahájilo kampaň, kterou se snaží podporovat odpovědné chování turistů. Návštěvníky ve videích upozorňuje, že mají jezdit autem jen po silnicích a k tomu určených cestách.

Sdružení také propaguje, aby turisté na letišti podepsali text, ve kterém slíbí, že se budou chovat vzorně, zanechají místa v nepoškozeném stavu, nebudou močit, kde se jim zachce, a především nebudou šlapat na mech, který je velmi křehký a důležitý, protože zadržuje vodu a pomáhá zabránit erozi půdy.

26.června 2019 v 13:56, příspěvek archivován: 26.června 2019 v 15:21

Island musel minulý měsíc omezit přístup na jednu ze svých nejnavštěvovanějších přírodních památek, kterou je kaňon Fjadrárgljúfur. Důvodem jeho velké popularity byl hudební klip kanadské popové hvězdy Justina Biebera, který tu natáčel. Příval turistů by ho však mohl zničit.

Podle Jokulla Peturssona, který ukazuje fotografům krásy ostrova, však ještě není pozdě na změnu. „Špatní turisté ukazují bezohledné chování, porušují pravidla a dávají ostatním najevo, že nemusí dodržovat zákony. Jsou ale také dobří instagrameři, kteří ukazují, jak si užít přírodu a nezničit ji,“ uzavírá.

V květnu na Islandu uzavřeli pro turisty kaňon Fjadrárgljúfur kvůli nájezdům fanoušků Justina Biebera, který tam natočil svůj klip:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video