Bojovníci ISIL v Mosulu (13. června 2014)

Bojovníci ISIL v Mosulu (13. června 2014) | foto: Reuters

Bojovníci džihádu se zmocnili čtyřiceti kilogramů uranu, tvrdí Iráčané

  • 65
Sunnitští militanti z hnutí Islámský stát se na univerzitě v Mosulu zmocnili 40 kilogramů uranových sloučenin. Oznámil to irácký velvyslanec při OSN Muhammad Alí Alhakím a požádal, aby mezinárodní společenství zasáhlo proti snaze islamistů vyrobit zbraně hromadného ničení.

„Teroristické skupiny se v oblastech, nad nimiž stát ztratil kontrolu, zmocnily radioaktivního materiálu. S pomocí odborníků mohou tyto látky i přes jejich omezené množství posloužit k teroristickým činům. Buď samostatně, nebo v kombinaci s dalšími materiály,“ napsal diplomat generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi. Dopis přišel v úterý, ve čtvrtek z něj citoval britský deník International Business Times.

Boje v Iráku

Mosul je od června pod kontrolou militantního hnutí Islámský stát. V univerzitních laboratořích měli místní výzkumníci uloženo bezmála 40 kilogramů uranových sloučenin. Alhakím rovněž varoval, že by džihádisté mohli látky ze země vyvézt a použít i mimo bojem zmítanou zemi.

„Irácká republika upozorňuje mezinárodní společenství na tento nebezpečný vývoj, žádá o pomoc a potřebnou podporu ve snaze odvrátit hrozbu využití těchto látek teroristy, ať už v Iráku nebo v zahraničí,“ uzavírá velvyslanec svůj dopis.

Džihádisté už mají kyanid sodný a staré sarinové rakety

Už ve středu Alhakím OSN upozorňoval, že se islamisté zmocnili bývalého skladu chemických zbraní v komplexu Mathanná asi 60 kilometrů od Bagdádu.

Byly v něm uloženy znehodnocené rakety, které za vlády diktátora Saddáma Husajna nesly hlavice s nervovým plynem sarinem. Džihádisté v bunkrech našli také nádrže s kyanidem sodným a dělostřelecké granáty (více se dočtete zde).

Americká vláda podle agentury Reuters nevěří, že by Islámský stát dokázal získané materiály využít k vojenským účelům. Uran odvezený z univerzitního kampusu údajně nebyl obohacený, zbraně hromadného ničení by z něj proto bylo možné vyrobit jen s velkými obtížemi.

Washington neznepokojily ani dřívější zprávy z komplexu Mathanná, kde podle něj nebyly žádné funkční zbraně a účinky uskladněných látek po několika dekádách v nádržích výrazně zeslábly.

Odstupte, tlačí Kurdové na premiéra Málikího

Iráčtí Kurdové, kteří obývají autonomní oblast v severní části země, ve čtvrtek vyzvali premiéra Núrího Málikího, aby z čela vlády odešel. Ohlásili také, že budou bojkotovat všechna parlamentní zasedání. Kurdy rozčílil premiérův středeční proslov. Kurdy v něm obvinil, že ve hlavním městě Irbílu hostí islámské radikály.

„Nehodláme mlčet o tom, že se z Irbílu stává základna pro bojové operace Islámského státu, baasistů, al-Káidy a dalších teroristů,“ nechal se Málikí podle televize al-Džazíra slyšet ve středečním televizním projevu.

Bagdád na svých tvrzeních o podpoře islamistů ze strany Kurdů trvá. Ve čtvrtek se podle agentury Reuters zastavila nákladní letecká doprava do Irbílu i dalšího kurdského města, Sulajmáníji. Běžné linky s pasažéry létají bez omezení, ujistil novináře šéf bagdádského úřadu pro civilní letectví Násir Bandár.

Ofenziva islamistů v Iráku


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video