Tálibánci obklíčili letiště v Kábulu, vůdci slíbili odhalit tváře

  • 279
Islamistické hnutí Tálibán posílilo hlídky na letišti v Kábulu. Dohlíží, aby ze země neodjeli žádní Afghánci. Evakuaci mají povolenou jen příslušníci jiných států. Proti nadvládě Tálibánu se uskutečnila demonstrace ve městě Dželálábád. Hnutí ji ale potlačilo, na místě jsou mrtví. Vůdci hnutí také oznámili, že nechtějí zůstávat v anonymitě. Podle jednoho z představitelů se postupně představí světu.

Nejméně sedmnáct lidí utrpělo zranění v tlačenici před mezinárodním letištěm v afghánské metropoli Kábulu, uvedl představitel Severoatlantické aliance (NATO).

Podle něj nejsou zprávy o tom, že by bojovníci Tálibánu použili proti davům u kábulského letiště násilí. To je ale v rozporu s očitými svědky i fotografiemi pořízenými na místě. 

Podle svědků bojovníci Tálibánu používají biče, klacky a různé ostré předměty, aby udrželi kontrolu nad davem Afghánců, kteří se chtějí dostat pryč ze země. Na letišti zazněly i výstřely. „Když jsem tam byl, bylo zraněno nejméně půl tuctu lidí včetně ženy a jejího dítěte,“ popsal situaci jeden ze svědků.

Tálibánci podle německého deníku Bild obsadili všechny přístupové cesty na letiště. Nedostane se tam žádný Afghánec, hlídky pouští pouze lidi s pasem z jiného státu. Hnutí tvrdí, že se bojí o odliv „mozků a kvalifikovaných sil“.

Civilisté byli vyzváni, aby se přestali kolem letiště shromažďovat, pokud nemají pas a vízum, které by jim umožnily odlet ze země. Vojenskou část kábulského letiště spravuje americká armáda, která dohlíží na evakuaci cizinců a jejich afghánských spolupracovníků z Afghánistánu. Civilní část mezinárodního letiště má již pod kontrolou Tálibán.

Mrtví v Dželálábádu

Proti této nadvládě se vyhradily desítky lidí při demonstraci ve východoafghánském městě Dželálábád, informovala agentura Reuters s odvoláním na svědky. Bojovníci Tálibánu protest násilně potlačili, nejméně tři lidé byli zabiti a více než desítka dalších utrpěla zranění. Agentura AP s odkazem na zdravotnický zdroj píše o jedné oběti a šesti zraněných.

Protestní akce v Dželálábádu byla jedním z prvních projevů odporu místních lidí vůči Tálibánu, který v posledních dnech obsadil prakticky celé afghánské území.

Do ulic Dželálábádu, který se nachází asi 150 kilometrů východně od Kábulu a má asi čtvrt milionu obyvatel, vyšly ve středu desítky lidí. Členové Tálibánu se je původně snažili rozehnat střelbou do vzduchu a obušky.

Podle svědků byli demonstranti zabiti, když se místní obyvatelé pokoušeli vztyčit na náměstí dosavadní afghánskou státní vlajku tvořenou černým, červeným a zeleným pruhem. Tálibán se zmocnil metropole provincie Nangarhár Dželálábádu bez boje o víkendu a stejně jako na dalších místech zde vztyčil svou bílou vlajku s islámským vyznáním víry.

Masakr demonstrantů, hořící lunapark, odpálená socha. Tálibán úřaduje

Ze země v neděli utekl i afghánský prezident Ašraf Ghaní. Podle posledních informací je s rodinou ve Spojených arabských emirátech, sdělilo podle tiskových agentur tamní ministerstvo zahraničí.

Země pokračují v evakuaci

Státy, které mají v Afghánistánu své pracovníky, pokračují v jejich evakuaci. Například Německu se podařilo přes uzbeckou metropoli Taškent dostat domů asi 130 evakuovaných z Afghánistánu. „První charterový let Lufthansy pro německou vládu dorazil bezpečně z Taškentu do Frankfurtu (nad Mohanem),“ oznámily německé aerolinky.

Německá armáda ve středu plánuje další čtyři lety do Kábulu, dosud přepravila 271 lidí. Lufthansa bude pokračovat s mimořádnými lety z Taškentu, kde je ústřední přestupový uzel německého vzdušného mostu, v plánu jsou také charterové lety z dalších zemí, kam se evakuovaní dostanou na palubách letadel německých spojenců.

Česko stavělo Afgháncům školy, farmy i základny. Co z nich zbylo?

S navýšením počtu evakuovaných lidí počítají také Spojené státy, které dosud z Afghánistánu evakuovaly 3 200 lidí. „Očekáváme, že teď, když se nám podařilo proces nastartovat, budou čísla stoupat,“ uvedl představitel americké administrativy.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price v úterý oznámil, že Spojené státy již stáhly z Afghánistánu veškerý personál svého velvyslanectví v Kábulu. Na místě zůstávají jen někteří diplomaté, kteří dohlížejí na evakuaci dalších Američanů nebo jejich afghánských spolupracovníků.

Evakuace se daří také Polsku, které z Afghánistánu dostalo prvních zhruba 50 lidí. Mezi evakuovanými je podle ministerstva zahraničí jeden polský občan, ostatní jsou lidé, kteří spolupracovali s polskou vojenskou nebo diplomatickou misí v zemi.

„Z Afghánistánu bylo evakuováno asi 50 osob. Nyní jsou v bezpečí na polském konzulátu v Uzbekistánu, kde je o ně postaráno,“ sdělil náměstek polského ministerstva zahraničí Marcin Przydacz. „Čeká na ně civilní letadlo, které je brzy dopraví do Polska,“ doplnil.

Nizozemský speciál odletěl prázdný

Naproti tomu Nizozemsko mělo v průběhu dne se záchranou svých občanů problémy. Ve středu dopoledních hodinách se nepodařilo odvézt domů žádného občana. Armádní letadlo odletělo v noci z Kábulu bez jediné evakuované osoby na palubě, a to kvůli chaosu, který panuje na mezinárodním letišti.

Na palubu dalšího letu se pak Nizozemci už dostali. Letoun typu C-17 dopravil 35 Nizozemců do gruzínské metropole Tbilisi spolu s 16 Belgičany, dvěma Němci a dvěma Brity. Země má v plánu evakuovat přibližně tisíc diplomatických zaměstnanců, tlumočníků a jejich rodin.

Česko vyslalo třetí spoj do Kábulu, letí pro pět tlumočníků s rodinami

Své občany chce z Afghánistánu dostat také Česká republika. Třetí evakuační speciál odletěl ve středu odpoledne z Kábulu do Prahy. Na palubě veze tlumočníky či držitele trvalého pobytu v Česku, uvedl ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Armáda z Kábulu v třetím letu přepravuje 62 pasažérů včetně čtyř Afghánců, o jejichž přepravu požádalo Slovensko, upřesnil ministr obrany Lubomír Metnar. V předchozích dvou letech vojenský letoun dopravil do Česka 133 lidí.

Vůdci Tálibánu ukážou své tváře

Vůdci hnutí ve středu oznámili, že nechtějí dále zůstávat v anonymitě a ukáží své tváře. Učiní tak poprvé po více než dvaceti letech, během nichž žili z velké části v tajnosti.

„Svět pomalu a postupně spatří naše vůdce, nebude stín tajnosti,“ uvedl činitel Tálibánu, který ale sám odmítl být identifikován. Představitel dále uvedl, že členové hnutí nemají oslavovat své úspěšné tažení na znamení nadřazenosti. Vítězství podle něj patří Afghánistánu.

Civilisté podle činitele musejí odevzdat zbraně a munici určeným členům Tálibánu. V rozhovoru s agenturou Reuters dodal, že jakákoliv stížnost civilistů vůči chování Tálibánců bude neprodleně vyšetřena.

Členové hnutí podle něj rovněž navážou dialog s bývalými vládními úředníky, aby se tito lidé cítili v bezpečí. Již v úterý vyhlásilo hnutí amnestii pro všechny státní úředníky a vyzvalo je, aby se vrátili do práce. Oznámilo také, že se nehodlá mstít a že v bezpečí jsou vojáci, úředníci, cizinci i ženy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video