Islamisté z Jednotného hnutí pro džihád v západní Africe doprovází konvoj z

Islamisté z Jednotného hnutí pro džihád v západní Africe doprovází konvoj z ministrem zahraničí Burkiny Faso, který přijel na sever Mali vyjednávat ve snaze zklidnit situaci (7. srpna 2012) | foto: Reuters

Šaría to žádá. Islamisté usekli v Mali ruku muži za krádež dobytka

  • 149
Islamisté ovládající sever Mali nedbají na protesty místních obyvatel a dále zavádějí striktní právo šaría. Poté, co minulý týden ukamenovali ve městě Aguelhok záletný pár, nyní usekli v Ansongo ruku muži obviněnému z krádeže dobytka. Nezachránil ho ani dav vesničanů, který radikály žádal, aby ho ušetřili.

"Ano, naši muži usekli ruku zloději po rozsudku, který padl na základě důkazů. Udělali to v souladu s právem šaría," řekl po telefonu agentuře Reuters Aliú Touré, jeden z velitelů islamistického Jednotného hnutí pro džihád v západní Africe (MUJWA nebo MUJAO) s tím, že amputaci provedli ve středu.

Jen několik dní před tím chtěli ve městě Gao stejně naložit i s jedním ze svých rekrutů, který jim prý ukradl zbraně, aby je pak prodal. Místní se ale vzbouřili a radikálové nakonec amputaci ruky odložili. Na jak dlouho, zatím není jasné (více o protestu obyvatel Mali proti zavádění práva šaría zde).

Potrestaného zloděje se místní zastali i ve městě Ansongo, nicméně tentokrát jim to nebylo nic platné a radikálové před zděšenými obyvateli obce ruku zloději dobytka usekli.

V západoafrickém státě to tak bylo už podruhé, co islamisté uplatnili tvrdý zákon šaría. Před tím radikálové z organizace Ansar Dine (Ochránci víry) ukamenovali ve městě Aguelhok muže a ženu, kteří spolu prý měli poměr, byť byli oba sezdaní s někým jiným.

Není nic normálnějšího, tvrdí islamista

Mluvčí Ansar Dine po useknutí ruky prohlásil, že o zavedení striktního islámského práva na severu Mali islamisté nebudou s nikým diskutovat. "Když pokradete, usekneme vám ruku. Není nic normálnějšího," řekl po telefonu agentuře Reuters. Podobně se vyjádřil i pro AFP: "Šaría si to žádá."

Jednotné hnutí pro džihád v západní Africe a Ansar Dine jsou jedněmi z několika islamistických skupin s vazbami na teroristickou síť al-Káida. Společně se separatistickými Tuaregy obsadily sever země po březnovém vojenském puči. Tuaregové pak vyhlásili vlastní stát Azavad, po němž prahnou už dlouho. Islamisté však získali navrch a kočovné berbery z klíčových měst vyhnali (více o rozkolu islamistů s Tuaregy čtěte zde).

Ovládají teď tři největší města na severu - Gao, Timbuktu a Kidal. V hlavním městě Mali se už zformovala přechodná vláda, která převzala moc od vojenské junty, a ta islamistický stát odmítá. Nicméně až doposud bylo Bamako vůči ozbrojencům bezradné. Do velké míry i kvůli tomu, že armáda byla zaměstnaná pučem.

Z Mali může být další Afghánistán

Islamisté v Mali vyvolali rozhořčení místních i okolního světa už dříve tím, že ve starověkém městě Timbuktu zničili už několik vzácných hrobek svatých mužů súfismu, mystické formy islámu, které UNESCO zařadilo na seznam ohrožených památek.

Před vypuknutím krize bylo Mali považováno v regionu za vzácný příklad stabilní demokracie, podotkla agentura Reuters. Teď se okolní státy i západní vlády bojí, že pouštní oblast na severu Mali by se mohla stát další baštou pro islámské radikály s mezinárodní působností, jako byl Afghánistán před 10 lety.

Zvažuje se proto společná vojenská akce. Regionální sdružení západoafrických států ECOWAS tlačí na Radu bezpečnosti OSN, aby posvětila vyslání asi tří tisíc mužů ve zbrani, kteří by měli pomoci nastolit zase pořádek v hlavním městě Bamako a podpořit malijskou armádu v získání kontroly nad severem.

Mapa Mali. Sever země ovládli na jaře islamisté společně Tuaregy. Ti pak vyhlásili samostatný stát Azavad.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video