Bojovník z polovojenských jednotek Mahdi, loajálních šíitskému duchovnímu, se...

Bojovník z polovojenských jednotek Mahdi, loajálních šíitskému duchovnímu, se účastní výcviku v boji proti sunnistským radikálům z ISIL (20. června 2014). | foto: Reuters

Islamisté ovládli přechod do Sýrie, zní z Iráku. Vláda to popírá

  • 23
Sunnitští radikálové z ISIL podle nepotvrzených informací obsadili v noci na sobotu hraniční přechod na irácko-syrské hranici. Tím by se jim otevřela možnost převážet těžkou bojovou techniku mezi Irákem a Sýrií, kde rovněž působí.

O tom, že radikálové z Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL) ovládli přechod u města al-Kajm na irácko-syrské hranici, informovala v sobotu agentura Reuters s odvoláním na zdroj v irácké armádě. Ten si přál zůstat v anonymitě. Oficiálně armáda prohlašuje, že má strategicky důležitý přechod na dopravní tepně stále pod kontrolou. Vzkázala to prostřednictvím poradců velitele, pod jehož taktovkou se armádní protiofenziva uskutečňuje.

V rukou koho se nyní přechod opravdu nachází, nelze z nezávislých zdrojů momentálně ověřit.

Boje v Iráku

Zdroj z irácké armády Reuters popsal, že islamisté nejprve v pátek obsadili irácké město al-Kajm a vytlačili z něj vládní složky. V okamžiku, kdy se pohraničníci dozvěděli, že nedaleké město padlo, opustili podle nepotvrzených zpráv své pozice. Následně přechod obsadili bez odporu islamisté.

Ze syrské strany podle Reuters přechod ovládá radikální džihádistická Fronta an-Nusrá, syrská odnož al-Káidy, která se vyprofilovala během občanské války.

Ozbrojenci z jejích řad se, stejně jako ti z ISIL, kteří se nyní angažují v Iráku, hlásí k sunnitské větvi islámu. Spojenci ISIL to však v žádném případě nejsou, hnutí jsou ve vzájemném konfliktu.

Pozorovatelé monitorující situaci na místě upozorňují, že ISIL se v posledních dnech podařilo vytlačit an-Nusru z řady pozic ve východní části Sýrie. Pokud by tedy získali povstalci z ISIL kontrolu i nad syrskou částí hraničního přechodu, otevřely by se jim dosud nevídané možnosti přesouvat i těžkou bojovou techniku po důležité dopravní tepně mezi oběma zeměmi, kde působí.

Cílem hnutí je ustavit na území současného Iráku a Sýrie (a do budoucna i takzvané Levanty, označující oblast celého Východního Středomoří) sunnitský teokratický stát zcela podřízený islámskému právu šaría.

Hlas vlivných šíitských duchovních může být rozhodující

Již dva týdny ISIL se střídavými úspěchy postupuje Irákem a obsazuje tamní města. Na severu padlo do jeho rukou jako první minulý týden město Mosul v provincii Ninive. Al-Kajm leží v jižněji položené provincii Anbár, kterou hnutí obsazuje postupně od počátku roku.

Taktéž nepotvrzené zprávy pak hovoří i o dobytí největší irácké rafinerie v Bajdží, o níž povstalci sváděli boj s vládními jednotkami v posledních dnech. Informovala o tom panarabská televizní stanice al-Džazíra. Podle jednoho z místních novinářů rebelové získali kontrolu nad závodem poté, co se o den dříve stáhli. Nezávisle však tuto informaci nelze ověřit.

Spolu s tím, jak rebelové dobývají další pozice, sílí kritické hlasy na adresu šíitského premiéra Núrí Málikího. Kvůli neschopnosti sestavit od dubnových voleb novou vládu, která by postup radikálů zastavila, se vůči němu začínají obracet zády i vlivní iráčtí šíitští duchovní.

Vzhledem k tomu, že mají za sebou početné zástupy následovatelů, jejich hlas bude mít patrně zásadní vliv na to, jakým způsobem se situace v zemi bude vyvíjet.

V sobotu například Bagdádem a asi 160 kilometrů vzdáleným Najafem mašírovalo několik tisíc příslušníků šíitských polovojenských jednotek Mahdi, loajálních duchovnímu Muktadu al-Sadrovi. Za druhé irácké války se jeho milice postavily proti Američanům a jejich spojencům. Nevraživost vůči Washingtonu neskrývali příslušníci al-Sadrových milic ani v sobotu v irácké metropoli, kde demonstrativně pálili americké vlajky.

Ofenziva islamistů v Iráku


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video