(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Právo krve. Britští experti zanalyzovali „bibli Islámského státu“

  • 205
Celé dva roky experti z londýnského think tanku Quilliam analyzovali příručku, která stála za brutalitou Islámského státu (IS). Nová analýza obsáhlého manuálu, jenž sepsal ideolog Abú Abdulláh al-Muhadžirem, ukazuje, jak IS překroutil islám v legitimizované barbarství.

„Je to jejich bible, jejich nejdůležitější text,“ řekl Salah al-Ansari, vědecký pracovník protiextremistické společnosti Quilliam, která na „bibli džihádistů“ poslední dva roky pracovala, uvedl The Guardian. Podle nich mělo dílo džihádistům poskytnout teoretický a právní rámec, o které své činy mohli opřít.

Kniha je známá pod názvem Fiqh al-Dima (v angličtině The Jurisprudence of Blood, v češtině Právo krve).

Autor v ní ospravedlňuje používání zbraní hromadného ničení, páchání genocidy, vraždění těch, kteří nechtějí bojovat, věznění sexuálních otroků a zajatců. Legitimizuje mrzačení mrtvol, obchodování s lidskými orgány, popravy, zabíjení dětí, vypalování vesnic či s globální teroristické útoky.

Každý bod v knize byl experty think tanku Quilliam teologicky vyvrácen pomocí Koránu, islámského učení či odkazy na činy zakázané muslimskou etikou boje a islámskou morálkou.

„Text nabízí složité detaily o používání džihádu v jeho tradičním sunnitském smyslu a zneužívá je k poskytování právní opory pro krytí teroristických operací,“ uvedl Ansari. 

Dlouholetá analýza textu ukázala, že Muhadžir knihu postavil na překroucené verzi islámu. „Naše práce komplexně odhaluje a odmítá přístup IS k islámu, prokazuje jejich nevědomost a ignorování tradičního islámského učení i základních humánních a islámských hodnot milosrdenství a soucitu,“ řekl Ansari.

Dvacet ospravedlňujících kapitol

Kniha Fiqh al-Dima například říká, že džihádisté ​​by měli v nejzazší chvíli boje zvolit smrt. Podle Ansariho ovšem žádné náboženství nepožaduje „boj až do smrti“.

Kniha je rozdělena celkem do dvaceti kapitol, mimo jiné je v ní kapitola o  zabíjení špionů nebo únosu nevěřících, další z kapitol je nazvaná „Bezohledné zabíjení válečných nevěřících“. Kapitola začíná poselstvím, které vyzývá k použití násilí vůči nevěřícím. „Zabijte je, bojujte s nimi všemi prostředky, vyveďte duši z jejich těl, očistěte zemi od jejich špíny, odstraňte tuto pohromu lidstva bez ohledu na prostředky, které budete muset použít.“

Akta IS. Tisíce dokumentů ukázaly, jak fungoval Islámský stát

Další se snaží ospravedlnit použití zbraní hromadného ničení.

„Ústředním cílem, o který se snažíme - a snažíme se všemi dostupnými silami - je získání zbraní, zbraní hromadného ničení, protože se musíme bránit proti vzdorným zvrhlíkům víry a ukončit agresi té páchnoucí špíny proti islámu a jeho lidem,“ píše Muhadžir.

Výzkumníci think tanku Quilliam získali kopii manuálu v roce 2015 kopii, poté co zjistili, že Fiqh al-Dima je používána k výuce nových rekrutů IS v Sýrii. V té době chalífát Islámského státu zahrnoval velké území Sýrie a Iráku a spadalo pod něj až osm milionů lidí. Od té doby teroristická skupina ztratila v obou zemích 98 procent území a nyní je do značné míry omezena pouze na kousku pouště u irácko-syrské hranice. 

Knihu a její pravidla využívala v minulosti i al-Káida a militantní skupina Boko Haram k ospravedlnění a páchání svých zločinů. The Guardian podotýká, že tato interpretace džihádu byla základem pro výcvik 6 000 evropských muslimů v řadách IS. Okolo 850 z nich bylo Britů.

Video Islámského státu s vraždami etiopských křesťanů v Libyi (duben 2015):

19. dubna 2015


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video