Tálibánci hlídkují v afghánském Kábulu. (2. srpna 2021)

Tálibánci hlídkují v afghánském Kábulu. (2. srpna 2021) | foto: Profimedia.cz

IS v Afghánistánu může zaútočit na USA už za půl roku, varoval Pentagon

  • 25
Americké tajné služby se domnívají, že odnož teroristické organizace Islámský stát v Afghánistánu (ISIS-K) má v úmyslu zaútočit na USA a bude toho schopna již za šest měsíců. V úterý to řekl náměstek ministra obrany Colin Kahl. Podotkl, že si není jistý tím, zda proti ISIS-K bude schopné zasáhnout hnutí Tálibán, které Afghánistán ovládlo v srpnu.

Kahlovy poznámky jsou znamením toho, že situace v Afghánistánu vyvolává ve Washingtonu vážné bezpečnostní obavy i poté, co USA a další země NATO v létě ze země stáhly jednotky po dvou desetiletích bojů.

Islamistické radikální hnutí Tálibán proti místní odnoži IS bojuje, protože islamisté útoky podrývají snahy Tálibánu o ustavení pořádku po stažení mezinárodních jednotek. 

Kahl však senátnímu výboru pro ozbrojené složky řekl, že si není jistý tím, zda Tálibán dokáže proti ISIS-K efektivně zasáhnout.

„Máme za to, že Tálibán a ISIS-K jsou smrtelní nepřátelé. Tálibán má proto velkou motivací po nich jít. Jejich schopnost toho dosáhnout je podle mě zatím nejasná,“ řekl náměstek. Dodal, že islamisté z ISIS-K mají ve svých řadách několik tisíc bojovníků.

Kahl rovněž naznačil, že o něco složitější bude situace kolem působení teroristické sítě Al-Kájda v zemi. Tálibán totiž v minulosti poskytoval jejím bojovníkům útočiště, což byl důvod, proč USA vtrhly po teroristických útocích z 11. září 2001 do Afghánistánu a svrhli jeho vládu.

Tálibán přitom podle expertů stále vztahy s Al-Kájdou udržuje. V dohodě s USA se nicméně zavázal, že nedovolí, aby z Afghánistánu vzešly útoky proti Spojeným státům či jejich spojencům.

Kahl před výborem ale prohlásil, že Al-Kájdě zabere zřejmě rok či dva, než znovu získá možnost podniknout útoky proti americkým cílům mimo Afghánistán.

Snahy jsou bez vojáků v zemi velice obtížné

Na chaotický odchod amerických vojáků ze země dohlížel prezident Joe Biden, jenž kvůli tomu zaznamenal propad v průzkumech veřejného mínění.

31. srpna 2021

Biden po stažení z Afghánistánu řekl, že USA budou nadále podnikat v zemi tajné operace, jejichž cílem bude včas podchytit případné hrozby.

Kahl v úterý poznamenal, že cílem amerických operací je rozbít fungování ISIS-K a Al-Kjidy, aby nebyly schopné podniknout útoky na americké cíle.

IS chce v Afghánistánu rozpoutat nový džihád. Jste moc měkcí, vyčítá Tálibánu

Američtí činitelé nicméně v soukromí varují, že jsou tyto snahy bez vojáků v zemi velice obtížné. 

USA vysílají do Afghánistánu bezpilotní letadla, která startují ze základen v Perském zálivu. Podle Kahla zatím žádná ze zemí sousedící s Afghánistánem nesvolila k tomu, aby se v ní usadily americké protiteroristické jednotky.

31. srpna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video