Íránka Sakíneh Mohammadi Aštianiová.

Íránka Sakíneh Mohammadi Aštianiová. | foto: AP

Íránka unikla ukamenování. Místo toho jí za cizoložství hrozí oběšení

  • 581
Íránka Sakíneh Mohammadi Aštianiová za cizoložství ukamenována nebude. Oznámil to Teherán po bouři nevole, kterou plánovaná poprava vyvolala na Západě. Zatím ale není jasné, co se s odsouzenou stane. Z prohlášení Íránu totiž nevyplývá, zda trest smrti zrušil, nebo jen změnil způsob popravy.

"V minulosti jsme zaznamenali, že ti, kteří měli být ukamenováni, byli nakonec oběšeni," upozornil Drewery Dyke z londýnské kanceláře organizace Amnesty International. Podobně opatrně hodnotí vývoj v případu právní zástupce Aštianiové Mohammed Mostafaej.

"Je to pozitivní vývoj, ale nic zatím není jasné. V Íránu už byly případy, kdy trest ukamenováním byl změněn na oběšení. Musíme počkat a uvidíme, co se stane," řekl dle webových stránek listu The Times.

Aštianiová

Sakíneh Mohammadi Aštianiová je matkou dvou dětí. Podle listu The Times se chtěla rozvést se svým násilnickým manželem, ale nepovedlo se jí to. V roce 2005 byla v Tabrízu zatčena a o rok později ji soud shledal vinnou z nezákonného vztahu. Dostala za to 99 ran bičem. Později byl její případ znovu otevřen - policie vyšetřovala, zda nezavraždila svého manžela. Místo toho si vyslechla ortel za cizoložství a byla odsouzena k smrti.

Třiačtyřicetiletou matku dvou dětí Sakíneh Mohammadi Aštianiovoou shledal před lety soud vinnou z cizoložství, měla podle něj nezákonný vztah se dvěma muži. Dostala za to 99 ran bičem a už pět let je ve vězení ve městě Tabríz (více o jejím případu čtěte zde).

Hrozil jí za to také krutý trest smrti ukamenováním, což vzbudilo obrovskou vlnu rozhořčení na Západě. Teherán za to odsuzovaly některé vlády, humanitární organizace a mnohé celebrity se angažovaly v kampani za její propuštění.

Do případu odsouzené ženy se vložil i i ministr zahraničí Turecka, které jako jedna z mála zemí má alespoň nějaký vliv na Teherán. "Snažíme pracovat a konzultovat na tomto problému s naším sousedem Íránem," uvedl šéf turecké diplomacie Ahmet Davutoglu.

O tom, že žena ukamenována nebude, informovala média íránská ambasáda v Londýně. Podle televize CNN hovořila o lživých zprávách o jejím ukamenování a upozornila na fakt, že trest ukamenováním byl v Íránu v posledních letech vykonán jen zřídka.

Podle Amnesty International bylo v letech 2006 - 2008 ukamenováno v islámské republice pět lidí. "Pokud bude (Aštianiová) jednoduše popravena jiným způsobem, tak to bude stejně vážné (jako by byla ukamenována)," reagoval na vývoj v případu mluvčí Amnesty International.

Tabríz, Írán


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video