Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: AP

Íránec vykradl cukrárnu, za trest mu useknou ruku

  • 51
Na jednadvacetiletého íránského zloděje dopadne tvrdá ruka islámského práva šaría a připraví ho o tu jeho. Mladík přijde o horní končetinu a stráví rok ve vězení za to, že v květnu kradl v teheránském cukrářství. Bez placení si odnesl kakao a čokoládu.

Policie zloděje zadržela kvůli tomu, že se jí zdálo podezřelé, jak řídí vůz. Při kontrole pak u něj našla v přepočtu asi 900 dolarů, tři páry rukavic, kakao a obrovské množství čokolády, uvedla polostátní íránská agentura Fars s tím, že muž se k vykradení cukrárny přiznal.

Čtete rádi idnes.cz?

Dejte nám svůj hlas v anketě Křišťálová lupa. Hlasujte ZDE

Soudce Mohammad Réza Gijukí se rozhodl mladíka potrestat dle islámského práva šaría a nařídil setnout mu ruku. Kromě toho zloděj odešel od soudu se dvěma šestiměsíčními tresty - jeden dostal za ničení majetku a druhý za odpor při zatčení.

Íránci přikračovali k sekání rukou v rámci trestu za krádeže jen zřídka. Až do loňska, kdy tamní policie kvůli narůstajícímu počtu krádeží pohrozila, že začne plně uplatňovat náboženské právo u opakovaných krádeží (více o sekání rukou v Íránu čtěte zde).

I pak ale íránská justice tvrdila, že amputace není automatickým trestem pro všechny zloděje, ale jen pro opravdu nenapravitelné recidivisty. Provinilci prý musí splnit 14 kritérií.

Kolik dalších krádeží má odsouzený mladík na svědomí, není z dostupných informací jasné. Minulý týden přišel o horní končetinu muž z Mašdadu na severovýchodě země, který spáchal dvě krádeže či přepadení.

Právo Šaría

- Systém islámského náboženského práva, které reguluje některé veřejné i soukromé aspekty života lidí.

- Podle práva šaría se vykonávají i kontroverzní tresty jako ukamenování za cizoložství, useknutí ruky za krádež nebo veřejné bičování za pití alkoholu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video