Americký prezident Donald Trump (6. dubna 2020)

Americký prezident Donald Trump (6. dubna 2020) | foto: Reuters

Írán chce zatknout Trumpa za smrt Solejmáního. Žádá o pomoc Interpol

  • 117
Írán požádal Mezinárodní organizaci kriminální policie (Interpol) o pomoc při dopadení a zadržení amerického prezidenta Donalda Trumpa a několika desítek dalších lidí. A to kvůli lednovému útoku v Bagdádu, při kterém přišel o život íránský generál Kásem Solejmání. Trumpovi nicméně zatčení nehrozí.

O vydání zatykače v Íránu v pondělí informovala agentura AP. Interpol, který sídlí v Lyonu, se zatím nevyjádřil. Byť amerického prezidenta s velkou jistotou nezatknou, postup Íránců svědčí o přetrvávajícím vysokém napětí v americko-íránských vztazích poté, co Trump v roce 2018 rozhodl o odstoupení USA od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu.

Teheránský prokurátor Alí Kásímehr řekl, že Trump a dalších třicet lidí, jimž Írán připisuje spoluúčast na atentátu z 3. ledna, čelí obvinění z „vraždy a terorismu“. Nikoho kromě amerického prezidenta prokurátor nejmenoval, avšak ujistil, že řízení bude trvat i po skončení Trumpova prezidentského mandátu.

Podle AP není pravděpodobné, že by Interpol vyhověl íránské žádosti, protože k jeho zásadám patří nevměšovat se do žádných záležitostí politického charakteru.

Solejmání stál v čele jednotek Kuds íránských revolučních gard, řídil operace v zahraničí a běžně jezdil do Iráku. Zabit byl při útoku na bagdádském letišti na příkaz prezidenta Trumpa. Ten později prohlásil, že jeden z nejmocnějších Íránců chtěl zaútočit na čtyři velvyslanectví Spojených států.

V íránských městech se konaly mohutné smuteční průvody a íránská vláda pohrozila odvetou. Nakonec provedla raketový útok na americké vojáky sloužící v Iráku. Američané pak přiznali, že jedenáct jejich vojáků utrpělo zranění.

3. ledna 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video