Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Uniklá videa ukazují, jak v íránském Evínu mučí vězně. Šéf káznice se omluvil

  • 50
Hackerská skupina Alího spravedlnost napadla kamerový systém v nechvalně proslulé íránské věznici Evín a začala na internetu zveřejňovat množství videí. Ta ukazují dozorce, jak bijí vězně a táhnou zadrženého po podlaze. Šéf správy íránských věznic se za to v úterý neobvykle omluvil. V Evínu často sedí i zatčení občané západních zemí.

„Pokud jde o snímky z věznice Evín, přijímám za takové nepřijatelné chování odpovědnost a slibuji, že se pokusím zabránit jakémukoli opakování těchto trpkých událostí a že se vážně vypořádám s provinilci,“ napsal na Twitteru ředitel správy věznic Mohammad Mahdí Hajmohammadí. 

Omluvil se přitom „Bohu všemohoucímu, drahému vůdci (ajatolláhovi Alímu Chameneímu), národu a čestným vězeňským strážcům“. Agentura Reuters poznamenala, že jde o vzácné přiznání, že v Íránu dochází k porušování lidských práv. Teherán totiž podobná obvinění označuje za neopodstatněná.

Věznici Evín, kde většinou zadržují ty, kteří čelí obviněním z ohrožení bezpečnosti, dlouhodobě kritizují západní organizace na ochranu lidských práv. Americká vláda toto zařízení v roce 2018 zařadila na černou listinu kvůli „závažnému porušování lidských práv“.

Podle organizace Human Rights Watch (HRW) se v Evínu využívají výhrůžky mučením a hrozby trvalého uvěznění a mučení rodinných příslušníků. Běžné je i klamání a ponižování zadržených, vícedenní výslechy trvající až pět nebo šest hodin, odepírání lékařské péče a odmítání návštěv rodinných příslušníků.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video