Íránský prezident Hasan Ruhání (22. července 2018)

Íránský prezident Hasan Ruhání (22. července 2018) | foto: AP

Íránský prezident obvinil Spojené státy z ekonomického terorismu

  • 61
Na valném shromáždění OSN v New Yorku vystoupil íránský prezident Hasan Rúhání. Řekl, že jeho země tlaku USA nepodlehne a dokud nebudou zrušeny sankce, nehodlá přistoupit na žádná jednání ani na jadernou dohodu

Rúhání obvinil Spojené státy z „nemilosrdného ekonomického terorismu a mezinárodního pirátství“. Zároveň zdůraznil, že Teherán není připraven opět projednávat jadernou dohodu z roku 2015, pokud Spojené státy nezruší protiíránské sankce.

Napětí mezi Spojenými státy a Íránem se vyostřilo poté, co americký prezident loni oznámil, že odstupuje od mezinárodní jaderné dohody s Íránem a zavedl proti islámské republice sankce. Ty mají tvrdý dopad na íránskou ekonomiku a zejména ropný sektor.

Rúhání v projevu před volaným shromážděním OSN řekl, že Írán tlaku USA nepodlehne. Teherán opakovaně v minulosti vyloučil jednání se Spojenými státy, pokud nezruší sankce. Írán zároveň letos začal části jaderné dohody vypovídat a požaduje po jejích ostatních signatářích, aby Írán před americkými sankcemi ochránili. 

Evropské země, které se na dohodě podílí a přejí si ji udržet, tedy Německo, Francie a Británie, ale zatím ve svých snahách o řešení neuspěly. „Jsme odhodláni jadernou dohodu dodržovat... trpělivost Íránu ale má svůj limit,“ řekl íránský prezident.

Rúhání v projevu také varoval, že „jediné pochybení“ v blízkovýchodním regionu by mohlo „zažehnout velký požár“. Prezident doplnil, že oblast, která se potýká s konflikty a násilím, je „na pokraji zhroucení“. Spojeným státům se podle íránského prezidenta nepodařilo vyřešit konflikty v Afghánistánu, Sýrii a Iráku a nyní nejsou schopny zmírnit napětí a nastolit mír v regionu.

Napětí mezi USA a Íránem vygradovalo tento měsíc po útocích na dvě ropná zařízení v Saúdské Arábii ze 14. září. Rijád a Washington z útoků, ke kterým se přihlásili šíitští povstalci v Jemenu, viní Írán. Ten to však odmítá.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video