Írán oznámil, že během letošních manévrů v Hormuzské úžině otestoval dvě rakety...

Írán oznámil, že během letošních manévrů v Hormuzské úžině otestoval dvě rakety dlouhého doletu. | foto: Reuters

USA provedly kybernetický útok na systémy, kterými Írán kontroluje rakety

  • 740
Spojené státy ve čtvrtek podnikly kybernetický útok proti Íránu. Přišel poté, co Teherán sestřelil americký dron v Hormuzském průlivu. V důsledku útoku byly ochromeny íránské počítačové systémy, díky kterým Íránské revoluční gardy kontrolují zařízení na odpalování raket a řízených střel. Íránští poslanci pak během zasedání parlamentu volali „Smrt Americe“.

Dva nejmenovaní američtí činitelé, na něž se odvolává agentura AP, uvedli, že kybernetický útok schválil prezident Donald Trump. Ten přitom na poslední chvíli odvolal konvenční vojenskou akci proti Íránu, jež měla být americkou odpovědí na sestřelení dronu. 

Kybernetický útok američtí odborníci připravovali už delší dobu. Uvažovalo se o něm jako o reakci na útoky na dva tankery v Ománském zálivu z minulého týdne, z nichž Spojené státy obvinily Írán.

Představitelé firem specializovaných na kybernetickou bezpečnost uvedli, že v poslední době, kdy výrazně vzrostlo napětí mezi Washingtonem a Teheránem, íránští hackeři pracující pro tamní vládu zesílili útoky proti americkým vládním agenturám a proti klíčové ekonomické infrastruktuře. 

Rozesílali prý takzvané spear phishingové e-maily, které obvykle napodobují běžné e-maily, ale obsahují přílohy se škodlivými kódy.

Agentura Reuters v sobotu uvedla, že pro Trumpa je možnost vojenského řešení íránské krize stále ve hře a že jeho administrativa chystá další sankce, které Teheránu znemožní mít jaderné zbraně.

Smrt Americe, křičeli íránští poslanci

Íránští poslanci během nedělního zasedání parlamentu vykřikovali heslo „Smrt Americe“ a do Spojených států se opřel také místopředseda íránského parlamentu.

„Amerika je ve světě skutečným teroristou, protože v různých zemích šíří chaos, rozdává sofistikované zbraně teroristickým skupinám a vyvolává nejistotu, přičemž zároveň říká ‚Pojďme vyjednávat‘,“ prohlásil Masúd Pezeškján na začátku schůze v proslovu, který živě vysílal státní rozhlas. 

Vojenský zásah je pořád na stole. Snad Íránu na lidech záleží, varoval Trump

„Smrt Americe,“ křičelo podle agentury Reuters mnoho poslanců. Agentura připomíná, že tento pokřik v Íránu opakovaně zaznívá od islámské revoluce z roku 1979, která vedla k pádu Američany podporovaného šáha Mohammada Rézy Páhlavího. 

Prezident Trump nedávno v rozhovoru s televizí Fox News podotkl, že Íránci „poslední dobou nevykřikovali ‚smrt Americe‘“. Po odvolání útoku, kvůli kterému by podle něj zemřelo 150 lidí, také dal najevo, že je ochotný s Teheránem jednat. Írán varoval, že tvrdě zareaguje na jakoukoli hrozbu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video