Na snímku, zveřejněném íránskými médii, jsou účastníci provládní manifestace v...

Na snímku, zveřejněném íránskými médii, jsou účastníci provládní manifestace v Ahvázu (3. ledna 2018) | foto: AP

Protivládní nepokoje byly udušeny v zárodku, prohlásil íránský generál

  • 15
Íránská policie už protivládní protesty potlačila, prohlásil ve čtvrtek generál Abdorrahím Músaví, který stojí v čele tamní armády. Protesty začaly před týdnem v několika městech a zákroky proti nim mají asi dvacet obětí. V ulicích nyní kritiky vlády nahradili stoupenci režimu, kteří provolávali hesla na podporu íránského vedení.

„Toto slepé pobuřování bylo slabé a k jeho udušení v zárodku stačila část policie... můžete si být jisti, že vaši kolegové (v armádě) jsou připraveni postavit se hloupým obětem Velkého Satana (Spojených států),“ sdělil generál.

O ukončení protestů už ve středu hovořil velitel revolučních gard generál Mohammad Alí Džafarí, podle jehož slov pobuřování skončilo a nepřátele Íránu se podařilo porazit díky připravenosti národa.

Zatímco Džafarí ještě ve středu tvrdil, že v zemi demonstrovalo celkem 15 000 osob, íránský ministr vnitra Abdolrezá Rahmání-Fazlí ve čtvrtek oznámil, že podle věrohodných vládních statistik se za celý týden protivládních protestů zúčastnilo 42 000 lidí. Dodal, že demonstrace trvaly týden, protože bezpečnostní složky jednaly tolerantně a snažily se situaci řešit nenásilně. Stejně jako Džafarí řekl Rahmaní-Fazlí, že se žádné protestní akce nezúčastnilo více než 1500 lidí.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan krátce před svou návštěvou Paříže v rozhovoru pro francouzskou televizi LCI řekl, že ho jeho íránský protějšek Hasan Rúhání ujistil, že se situace v Íránu do dvou dnů stabilizuje. Erdogan zároveň dodal, že demonstrace ovlivňovali provokatéři z ciziny, což dříve zmínily íránské úřady.

Demonstrace začaly minulý čtvrtek jako protesty proti špatné ekonomické situaci, ale později se k heslům demonstrantů připojily i slovní útoky na íránské vůdce.

Ve středu a ve čtvrtek se sešli na mnoha místech příznivci režimu s íránskými vlajkami a portréty duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího. „Stojíme společně za svým vůdcem,“ volali účastníci jedné z akcí. Podle íránské televize se tato shromáždění konala v Mašhadu, kde původně protesty začaly, dále v Isfahánu, Šírázu, Ardabílu i Orumíji. Podobně jako Chameneí účastníci z nepokojů vinili USA a Izrael. V Teheránu se má další shromáždění na podporu vlády konat v pátek po poledních modlitbách.

Íránci tvrdí, že zadrželi evropského občana

Protivládní demonstrace se v minulém týdnu konaly hlavně v noci. Podle íránské televize už byly poslední dvě noci klidné. Západní agentury ale připomínají, že úřady částečně zablokovaly přístup k sociálním sítím, takže odpůrci režimu nemají možnost informovat o svých akcích.

Polooficiální agentura Tasním ve čtvrtek informovala, že ve městě Borúdžerdu na západě Íránu je mezi zatčenými občan Evropské unie. Tvrdí to zástupce tamní justice. Podle tohoto zdroje tato osoba prošla výcvikem v evropských tajných službách a byla vyslána do Borúdžerdu, aby tam vedla protesty. Ze zprávy není jasné, z jaké evropské země zadržená osoba je ani zda má také íránské občanství.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue