Alkohol napomohl z vyzrazení tajemství.

Alkohol napomohl z vyzrazení tajemství. | foto: SXC.hu

Po požití pančovaného alkoholu zemřely v Íránu desítky lidí

  • 43
V Íránu zemřelo za minulých šest týdnů 84 lidí po požití pančovaného alkoholu, jehož konzumaci víra v islám zapovídá. Téměř tisíc lidí se podle ministerstva zdravotnictví přiotrávilo. Nejvíc případů otrav bylo v severní provincii Alborz a v jihoíránském Hormozgánu.

Mluvčí ministerstva v pondělí řekl, že ošetření potřebovalo 959 Íránců a že jde o „nebývalou vlnu“ případů. Podle něj bylo nutné kvůli ledvinovým potížím operovat 305 lidí a 27 lidí mělo oční komplikace.

Mluvčí také řekl, že hlavní příčinou otrav je používání toxického metanolu při výrobě alkoholických nápojů. „Lidé si musejí uvědomit, že závadný může být i alkohol prodávaný v zahraničním obalu,“ řekl mluvčí.

Podle íránského protidrogového úřadu se do země ročně propašuje 80 milionů litrů alkoholu, představujících v přepočtu hodnotu 16 miliard korun. Íránský zákon umožňuje potrestat muslimy za pití alkoholu 80 ranami bičem (o jednom z případů jsme informovali v tomto článku).

V Íránu jakožto muslimské zemi je konzumace alkoholu zakázaná, ale dají se tam sehnat nelegálně vyrobené alkoholické nápoje. Konzumace a výroba alkoholu je povolená jenom příslušníkům menšin. Agentura AFP píše, že alkohol dovážený nelegálně je v zemi snadno dostupný u překupníků.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video