Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu | foto: Reuters

Paříž nemusí opustit dohodu s Íránem, ta zanikne sama, řekl Netanjahu

  • 45
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes oznámil, že nepožádal Francii, aby odstoupila od mezinárodní dohody s Íránem o jeho jaderném programu. Dohoda stejně nejspíš zanikne sama po odstoupení Spojených států a opětovném zavedení sankcí vůči Teheránu, dodal Netanjahu po setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v Paříži.

„Nepožádal jsem Francii, aby se stáhla z dohody s Íránem, protože si myslím, že ta v podstatě zanikne pod tíhou ekonomických tlaků,“ řekl izraelský ministerský předseda podle agentury Reuters po devadesátiminutovém jednání s Macronem.

Schůzka s šéfem Elysejského paláce byla součástí Netanjahuova evropského turné. Izraelský premiér se snaží přesvědčit evropské signatáře dohody z roku 2015 - Německo, Francii a Británii - aby po vzoru Spojených států přitvrdily svůj postoj vůči Íránu. V pondělí jednal Netanjahu v Berlíně s německou kancléřkou Angelu Merkelovou. Ve středu bude v Londýně hovořit s britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Americký prezident Donald Trump oznámil odstoupení od dohody v květnu. Dohoda umožnila zmírnění protiíránských sankcí výměnou za ústupky Íránu v jeho jaderném programu, který byl podle Západu zaměřen vojensky. Trump dohodu dlouhodobě kritizoval a mimo jiné poukazoval na to, že se nevztahuje na íránský balistický program. Ostatní signatáři dohody, kterými jsou Británie, Francie, Rusko, Čína, Německo a Evropská unie, chtějí ujednání nadále dodržovat.

Macron dnes varoval všechny zúčastněné strany před stupňováním sporu, který by podle něj mohl vést až ke „konfliktu“. Podle agentury AFP tak reagoval na dnešní oznámení Íránu, že začal budovat infrastrukturu pro umístění moderních centrifug na obohacování uranu. 

„Vyzývám všechny strany ke zklidnění situace,“ uvedl Macron. Dodal ale, že dnešní sdělení Teheránu neznamená, že by Írán porušil své závazky plynoucí z jaderné dohody. Nejvíce ohrožen íránskými aktivitami se cítí právě Izrael.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video