Výrazně stylizovaný pánský účes

Výrazně stylizovaný pánský účes | foto: Bomton

Íránské úřady zakázaly nagelované vlasy. Uctívají ďábla, říkají

  • 86
Íránští mladíci mohou zapomenout na nagelované „bodliny“ na hlavě. Podle tamějších náboženských učenců představuje takový účes uctění ďábla a kadeřníci tak mají krátký sestřih vyškrtnout z nabídky nebo riskují zabavení licence.

Podle státní tiskové agentury ISNA je nově zakázáno kromě gelování i tetování, opalování a vytrhávání obočí, což jsou trendy, které se nyní u mužů v zemi rozmáhají. Podle konzervativců je však nová stylová vlna „pozápadněním“ a netradiční nebo výrazně upravené účesy označují za „porušení islámského práva“.

„Ďábla uctívající účesy jsou nyní zakázané,“ cituje prohlášení předsedy íránských holičských odborů Mostafy Govahiho web The Independent. Dodal také, že veškeré kadeřnické salony, které budou zakázané účesy dělat dál, budou sledovány a majitelé takovým jednáním riskují ztrátu licence. Nařízení se zatím týká jen mužů, protože v zemi existují speciální odbory pro pánské a dámské kadeřníky.

Pro Íránce je omezení účesů jen dalším z mnoha, se kterými úřady v minulých měsících přišly. V březnu se duchovní vůdce země ajatolláh Chameneí nechal slyšet, že plánované rodičovství je produktem západu a populace Íránu by se měla zdvojnásobit. Parlament poté přišel s návrhem, že by mužům byla zakázána vasektomie a v celé zemi se měl omezit přístup k informacím o antikoncepci. Pokud by takový návrh prošel, staly by se podle Amnesty International z Íránek jen „továrny na děti.“ 

Návrh přitom přichází v době, kdy Írán zažívá nečekaný baby boom. Podle agentury ISNA se v zemi od loňského března narodilo přes 1, 543 milionu dětí, což je nejvíce za posledních 23 let. 

Dalším diskutovaným omezením se loni stalo nařízení, které zakazovalo ženám dívat se na sportovní utkání mužů. Íránské úřady minulý rok několik měsíců věznily britskou studentku Ghoncheh Ghavamiovou, která za práva žen fandit mužům při zápase protestovala u sportovního stadionu v Teheránu (více o jejím případu čtěte zde). Případ vzbudil velkou pozornost médií. Země tak pravidla nedávno změnila a ženám vstup na stadion povolila. Dívat se však smí jen na ty sporty, které nejsou „příliš maskulinní“. Jaké sporty to jsou, však už úřady neupřesnily.

Loni také odsoudili čtrnáct mladých lidí, kteří vytvořili vlastní verzi videa k písničce „Happy“ amerického zpěváka Pharrella Williamse. Za zveřejnění videa „Happy in Teheran“ (Šťastní v Teheránu) byli odsouzení k 91 ranám bičem a vězení. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video