Íránci urychleně kopou nové hroby. Dlouhé jámy vyfotil satelit

  • 161
Íránským hrobníkům přestávají stačit místa pro oběti koronaviru. Ukázaly to satelitní snímky ze hřbitova ve městě Kom, kde rychlým tempem vznikají nové, zřejmě masové hroby. Potvrzují se tak obavy ze skutečného rozsahu nákazy v zemi, jejíž vláda podle kritiků záměrně uvádí nižší počty nemocných i mrtvých.

Satelitní snímky, které médiím poskytla společnost Maxar Technologies, pocházejí z komplexu Behešt-e Masúmeh ve městě Kom. To je náboženským centrem Íránu a také místním epicentrem nákazy koronavirem.

Práce na nové části hřbitova začaly krátce poté, co íránský režim oficiálně přiznal, že eviduje první pacienty. Kopání dalších hrobů brzy výrazně zrychlilo a na konci února už v dříve nepoužívané sekci zářily čerstvě vykopané jámy. 

Podle listu The Washington Post (WP) obě měří zhruba sto metrů. Kopáči navíc pokračují dál. Jeden z analytiků zmíněné společnosti pak poukazuje také na velkou hromadu vápna, která se na snímcích objevuje. Íránské úřady potvrdily, že materiál používají při pohřbívání obětí současné pandemie. Vápno se ovšem využívá i u masových hrobů.

Snímky jsou tak zřejmě dalším důkazem o skutečném rozsahu nákazy v islámské republice. Přidávají se do řady k výpovědím lidí, kteří obviňují vládu z tutlání skutečných počtů obětí, anebo k videím z márnic plných pytlů s mrtvolami. 

7. března 2020

Ty se podle CNN nedaří „odbavit“ rychleji i proto, že testy potvrzující koronavirus chvíli trvají. Podle islámské tradice je zvykem mrtvolu před pohřbem omýt mýdlem. Jenže u lidí, kteří zemřeli na koronavirus, se to teď nedělá. Příbuzní zesnulých své blízké proto nechávají v márnici, dokud nepřijdou výsledky testů. Pak se rozhodne, jak s tělem naložit.

Íránské úřady tvrdí, že chorobou COVID-19 onemocnělo zhruba 14 tisíc lidí a přes 850 z nich jí podlehlo. Mezi nakaženými jsou i vysoce postavení Íránci. Do karantény musel třeba bývalý ministr zahraničí a současný poradce ajatolláha Alího Chameneího Alí Akbar Velajati. 

Přežil, na rozdíl od dalšího rádce duchovního vůdce Íránu Mohammada Mirmohammadiho. Ten boj s nemocí prohrál minulý týden. Zemřel také přední klerik Hadí Chosrošáhí. Pozitivní testy na koronavirus dosud mělo i několik íránských viceprezidentů nebo třiadvacet poslanců, dva z nich zemřeli. 

Na kameru nákazu přiznal i náměstek ministra zdravotnictví Íradž Harírší, ten si však zpocené čelo otíral tak okatě, že nedůvěřiví obyvatelé začali okamžitě spekulovat, že nemoc jen hraje. Režim si podle nich tak chce naklonit naštvaný národ a z náměstka udělat mučedníka.

Pochybnosti o věrohodnosti koronavirových statistik mají i v mnoha dalších zemích. Třeba Turci odmítají věřit tomu, že by v osmdesátimilionové zemi mohlo být pouze šest nakažených

Hřbitov v Komu se rychlým tempem rozšiřuje:

Italové ruší pohřby z obavy před koronavirem:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video