Odběr vzorku pro testování na covid-19 v teheránské nemocnici (20. května 2020)

Odběr vzorku pro testování na covid-19 v teheránské nemocnici (20. května 2020) | foto: Reuters

Až dvoutýdenní průjem. Íránce trápí koronavirus bez dýchacích obtíží

  • 32
Íránští lékaři upozorňují, že do nemocnic přichází čím dál víc pacientů s koronavirem, kteří netrpí typickými dýchacími obtížemi. Jejich problémy jsou poněkud „jižnějšího“ charakteru. Trpí průjmy, bolestmi břicha či křečemi, další často zvrací. Íránské úřady však podle Rádia Svobodná Evropa do statistik zahrnují jen ty, kteří mají respirační příznaky nákazy.

„Covid-19 se projevoval kašlem, dušností a vysokou horečkou. Tyto symptomy jsme pozorovali první dva měsíce po vypuknutí epidemie, ale nyní jsou nejdůležitějšími příznaky ty gastrointestinální,“ popisuje íránský epidemiolog Mohammad Reza Mahbúbfar.

O tom, že zažívací problémy mohou patřit mezi známky nákazy koronavirem, hovořili už dříve lékaři i v dalších zemích včetně Česka. Zdejší odborníci na ně upozorňovali především v souvislosti se staršími pacienty, které může trápit také dezorientovanost nebo únava.

V Íránu jsou teď čím dál častější nejen u seniorů, ale také u malých dětí, píše Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL). Kromě toho, že netrpí nejtypičtějšími projevy nemoci, mnozí nemají ani horečku nebo ji mají jen velmi mírnou. Zato trpí průjmem, bolestmi břicha či křečemi a často zvrací. Ztrácí také chuť k jídlu a čich. 

Podle gastroenterologa Seyeda Hassana Abediho z univerzity v severoíránském městě Babol, které patřilo mezi první ohniska koronaviru v zemi, je nakažených s respiračními příznaky méně než dřív a zhruba čtvrtina nyní hospitalizovaných pacientů má pouze gastrointestinální symptomy. 

Říká, že například akutní průjem může trvat až dva týdny s frekvencí až pětkrát za den, a upozorňuje, že situace je alarmující. Právě tito pacienti totiž k lékaři přijdou až ve chvíli, kdy už svůj stav nejsou schopní sami zvládnout. I na testy tak dorazí později a mnozí vůbec, protože mírnější příznaky vyléčí doma. 

Netuší přitom, že prodělali koronavirus, a ten se tak může dál šířit. A to navíc bez dohledu úřadů. Netestované Íránce s příznaky projevujícími se o něco „jižněji“ totiž do oficiálních statistik nakažených a mrtvých nezařazují. 

Skutečné počty tak budou vyšší, než Írán uvádí, což budou tak jako tak. Tamní vláda totiž od začátku krize čelí obviněním, že rozsah epidemie v zemi tutlala a s karanténními opatřeními přišla pozdě. Virus se tak nekontrolovaně šířil a Írán se brzy stal nejvíce zasaženým státem Blízkého východu a jedním z nejvíce zasažených na světě.

Stovky letů, nakažení stevardi. Íránské aerolinky šířily koronavirus

Oficiální údaje nyní mluví o téměř 140 tisících nakažených, z nichž přes 7 500 zemřelo. Přes 109 tisíc lidí se z nemoci covid-19 uzdravilo. Írán také v posledních týdnech rozvolňují mnohá opatření. 

Navzdory nedávným nárůstům počtu nových infekcí se tak může znovu cestovat mezi městy a postupně se otevírají obchody. V pondělí se také opět otevřely hlavní šíitské svatyně, věřící však museli mít roušky, projít dezinfekčními tunely a podrobit se měření teploty.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video