Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poslanci pálili vlajku USA, Írán chce přesto jadernou dohodu dál dodržovat

  11:13aktualizováno  12:18
Íránští poslanci v reakci na úterní rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa vypovědět jadernou dohodu s Íránem spálili papírovou vlajku Spojených států. Předseda parlamentu Alí Larídžání řekl, že Írán teď už není dohodou vázán. Prezident Hasan Rúhání však prohlásil, že pro Írán jaderná dohoda stále platí a také ostatní země hodlají dohodu nadále dodržovat.

Íránští zákonodárci uspořádali v budově parlamentu demonstraci proti rozhodnutí amerického prezidenta a při pálení vlajky provolávali smrt Americe. Spálili rovněž list papíru, který symbolizoval dohodu z roku 2015, kterou Írán podepsal se šesti mocnostmi. Přistoupil v ní výměnou za zmírnění protiíránských sankcí na omezení svého jaderného programu. Podle Trumpa ale dohoda byla neúčinná.

Heslo „Smrt Americe“ používají Íránci od islámské revoluce v roce 1979. Právě to Trump považoval za jeden zargumentů, proč od dohody ustoupit.

Předseda parlamentu prohlásil, že Trump rozumí pouze řeči síly, porušil mezinárodní dohodu a dostal USA do izolace. Úterní prohlášení amerického prezidenta označil za show a řekl, že Írán teď dohodu nemusí dodržovat.

Náčelník generálního štábu íránské armády Abdorrahím Músaví prohlásil, že vůbec největší chybou bylo zasednout s USA k jednacímu stolu a poskytnout Washingtonu legitimitu. Podle Músavího by krok Ameriky měl být lekcí pro Saúdskou Arábii, která se s USA sbližuje.

Írán zvýší výdaje na raketový balistický program

Šéf parlamentního branného a zahraničního výboru Aláaddín Borúdžerdí prohlásil, že Írán zvýší výdaje na raketový balistický program. Trump své předchozí hrozby o vypovězení dohody mimo jiné zdůvodňoval tím, že dohoda raketový program nezahrnuje. „Íránský raketový program se kvůli rozhodnutí Ameriky nezmění,“ řekl dnes Borúdžerdí.

Íránský prezident Hasan Rúhání v úterý na Trumpovo oznámení reagoval ujištěním, že Írán se bude jadernou dohodou dále řídit, pokud se jejích cílů podaří dosáhnout ve spolupráci se zbylými účastníky, což jsou Francie, Británie, Německo, Rusko a Čína. 

Ostatní země si přejí dohodu zachovat

Všechny tyto země si přejí dohodu zachovat. Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian prohlásil, že „jaderná dohoda s Íránem není mrtvá“.  Le Drian řekl, že prezident Emmanuel Macron se ve středu spojí s íránským prezidentem Hasanem Rúháním a vyzve ho, aby Írán dohodu nevypovídal.

Vypovězení jaderné dohody s Íránem ze strany Spojených států zvyšuje nejistotu ve světě a může vést ke snížení důvěry v mezinárodní smlouvy, je přesvědčen německý ministr zahraničí Heiko Maas. Spolková republika se podle něj dohodou nadále cítí být vázána, protože funguje. Co chce Washington místo smlouvy, podle ministra Německo neví.

Spojené státy odstupují od jaderné dohody, Írán ji nadále bude dodržovat

„Bude to chtít chladnou hlavu v dalších dnech,“ řekl Maas o tom, jak je třeba reagovat na krok amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Náš cíl je přitom jasný: zůstáváme vázáni jadernou dohodou, už z vlastního bezpečnostně-politického zájmu. A budeme proto usilovat o to, aby tato smlouva měla budoucnost,“ zdůraznil.

„Je to úspěšný výsledek dlouhých a složitých diplomatických vyjednávání. A především - dohoda funguje,“ podotkl s tím, že její dodržování potvrdila Mezinárodní agentura pro atomovou energii.

Rovněž Rusko ohlásilo, že bude dohodu o íránském jaderném programu dodržovat, oznámil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Také čínský zmocněnec pro záležitosti Blízkého východu Kung Siao-šeng řekl, že všechny zúčastněné strany by měly dodržovat dohodu o íránském jaderném programu a k řešení sporu použít dialog a jednání.

Erdogan: USA budou ti, kdo ztratí

Evropská unie hluboce lituje rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od jaderné dohody s Íránem. V prohlášení to dnes uvedla šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová. Zopakovala tak svá slova z úterního večera o tom, že smlouva je funkční. Dohodu, kterou pokládá za výsledek dvanáctiletého diplomatického úsilí, chce Evropská unie udržet ve spolupráci se světovým společenstvím.

Česká ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení země, které budou i nadále jaderný program dodržovat, podpořilo.  „ČR ve shodě s ostatními členskými státy EU považuje JCPOA (dohoda o nešíření jaderných zbraní, pozn. red.) za důležitý nástroj ke snižování rizika šíření jaderných zbraní a denuklearizace regionu, které hodlá ČR ve spolupráci s partnery i nadále prosazovat,“ uvedlo ministerstvo. Mezinárodní společenství by se podle ČR musí urgentně zabývat íránským balistickým programem a dalšími aktivitami Íránu, které nepřispívají stabilizaci regionu, dodala česká diplomacie.

Naopak turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Spojené státy za jejich krok ostře kritizoval. Erdogan prohlásil, že jediný, koho Trumpovo rozhodnutí oslabí, budou Američané. „USA budou ti, kdo ztratí, protože nerespektují podepsanou dohodu. Nelze odstoupit od mezinárodních dohod, jak se vám zlíbí,“ citovala Erdogana agentura Anadolu.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26,  aktualizováno 

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  12:47

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Jste pryč, když jiní umírají? Ukrajinci v branném věku přišli o konzulární služby

23. dubna 2024  12:37

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v...

Bezdůvodně napadl děti na zastávce a v tramvaji. Agresora policie dopadla záhy

23. dubna 2024  12:16

Napadení dvou skupin dětí krátce po sobě šetřili v polovině dubna policisté v Praze Řepích. Nejprve...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...