(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Íránka přiměla manžela ke sňatku s kamarádkou, nyní ho chce zpátky

  • 43
Pětatřicetiletá Íránka a matka dvou dětí Mahtab přiměla manžela, aby se ještě za jejího života znovu oženil. Navrhla mu to, když se dověděla, že má rakovinu a brzy zemře. Proti manželově vůli našla i nevěstu, její přítelkyni. Pak se ale zjistilo, že diagnóza byla mylná. Mahtab nyní chce, aby se manžel s „náhradnicí“ rozvedl.

Případ sledují íránská média i sociální sítě, renomovaní právníci si s ním nevědí rady. Podle tisku je navíc druhá žena těhotná a s rozvodem nesouhlasí ani ona, ani manžel.

Mahtab se obrátila na soud, který se zabývá rodinnými spory. Argumentuje, že když doporučovala sňatek, měla na mysli prospěch rodiny. Po změně okolností trvá na tom, že nová žena musí odejít.

Manžel však nesouhlasí a brání se tím, že on ani nová manželka původně se sňatkem nesouhlasili. Teď ale nemůže těhotnou ženu vyhodit na ulici. Chce se postarat o obě ženy a ponechat si je. Islámský zákon takové řešení umožňuje, jenomže Mahtab je proti.

Íránský tisk, na který se odvolává agentura DPA, napsal, že soudce Behrúz Mohádžerí má za sebou praxi několika desítek let ve funkci rodinného právníka a řešil už ty nejpodivnější případy. Tento je pro něj ale zcela nový, takže si vyžádal na rozhodnutí čas.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video