Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (30. května 2018) | foto: Reuters

Ostrá slova na Blízkém východě. Šéf Hizballáhu a Netanjahu si vyhrožovali

  • 191
V současné krizi kolem Íránu se šéf libanonského šíitského hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh a izraelský premiér Benjamin Netanjahu o víkendu častovali vzájemnými výhrůžkami. Nasralláh v pátek řekl, že by případné války v regionu „Izrael nebyl ušetřen“, Netanjahu naopak namítl, že by „jemu i Libanonu jeho země zasadila zničující úder“.

„O víkendu jsme slyšeli Nasralláhovy chvástavé řeči o jeho útočných plánech,“ řekl Netanjahu podle svého úřadu. „Kdyby si Hizballáh troufl dopustit té hlouposti a zaútočit na Izrael - zasadíme jemu i Libanonu zničující vojenský úder,“ citovala premiéra agentura DPA.

Netanjahu tak reagoval na výroky vůdce libanonské šíitské organizace. Nasralláh v pátek prohlásil, že pokud by v regionu došlo k válce, Izrael nebude ušetřen.

„Írán je schopen bombardovat Izrael vší silou a mocí,“ řekl Nasralláh podle informace televize Al-Manar patřící Hizballáhu. „Bude-li Írán napaden, bude to znamenat válku v celém regionu. Když Američané pochopí, že by tato válka mohla vyhladit Izrael, ještě si to znovu promyslí.“

Spor o mezinárodní jadernou dohodu s Íránem vyhrotil napětí mezi USA a Íránem a vyvolal obavy z nové války v Perském zálivu.

Jen se svolením Kongresu. Trump přišel o pravomoc zaútočit na Írán

Izraelská bojová letadla stále znovu bombardují cíle v sousední Sýrii. Mnohé útoky jsou podle izraelských údajů zaměřeny proti dodávkám zbraní Hizballáhu. Jeho milice jsou v občanské válce důležitým spojencem syrského prezidenta Bašára Asada a bojují na straně vládních sil. Milice financované Íránem považují Izrael za svého úhlavního nepřítele.

Během jednoměsíční libanonské války v roce 2006 vypálil Hizballáh na Izrael tisíce raket. Podle údajů izraelské armády má v současnosti Hizballáh zhruba přes 120 tisíc raket, což je dvakrát tolik, než v dobách války před třinácti lety. Svými raketami by Hizballáh mohl zaútočit na cíle téměř na celém izraelském území.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video