Chemický Alí byl před necelým měsícem odsouzen k trestu smrti.

Chemický Alí byl před necelým měsícem odsouzen k trestu smrti. | foto: Profimedia.cz

Irák zvažuje, že nechá Kurdy popravit chemického Alího

  • 13
Irácké úřady se zabývají možností vykonat trest smrti nad bratrancem bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna v iráckém Kurdistánu. Alí Husajn Madžíd řečený chemický Alí byl usvědčen z podílu na genocidě Kurdů a odsouzen k trestu smrti. Rozsudek ještě musí projít odvolacím řízením.

Poradce premiéra Núrího Málikího dnes řekl, že se na vládu obrátily "tisíce Kurdů" s požadavkem, aby chemický Alí byl oběšen v Kurdistánu.

Soud Madžída 24. června odsoudil za genocidu, válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Trest smrti kromě něho dostali ještě další dva obžalovaní, dva zbylí byli odsouzeni na doživotí. Předmětem procesu bylo posouzení jejich podílu na persekuci Kurdů v 80. letech. - více zde

Když byl v červnu vynesen rozsudek, v iráckém Kurdistánu vypukly bouřlivé oslavy. Okamžitě se ozvaly výzvy, aby odsouzenci byli popraveni v Kurdistánu.

Kromě tohoto procesu se v Iráku konal ještě jeden soud s bývalými prominenty. Šlo v něm o zákrok proti městu Dudžail, u něhož se šíité pokusili v roce 1982 Saddáma zabít. Padly čtyři tresty smrti, které byly později vykonány. Jedním z popravených byl i Saddám Husajn. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video