Bezpilotní letoun X-47B startuje z paluby letadlové lodi USS George H. W. Bush...

Bezpilotní letoun X-47B startuje z paluby letadlové lodi USS George H. W. Bush (14. května 2013) | foto: U.S. NAVY

Irák žádá Spojené státy o pomoc, chce letecký útok na radikály

  • 139
Irácký ministr zahraničí Hošjar Zibarí požádal USA, aby bezpilotními letadly zaútočily na vzbouřence z hnutí Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL). Oznámil to v pátek v televizi al-Arabíja. Krátce nato žádost irácké vlády o vzdušnou podporu před Kongresem potvrdil americký generál.

„Žádáme Spojené státy, aby zahájily letecké údery proti militantům,“ prohlásil podle agentury Reuters na obrazovkách panarabské televize šéf irácké diplomacie Hošjar Zibarí.

Žádost irácké vlády o leteckou podporu v bojích proti radikálům z ISIL posléze potvrdil při středečním slyšení v americkém Kongresu generál Martin Dempsey. Neupřesnil ovšem, kdy byla žádost vznesena. Na otázku, jak na žádost USA zareagují, odpověděl generál neurčitě. „Je v našem národním zájmu bránit se ISIL, kdekoli na ně narazíme," řekl.

Washington se v otázce postupu proti ozbrojencům v Iráku dosud definitivně nerozhodl. Hlasy na vojenskou podporu irácké vlády se různí.

Americký prezident Barack Obama minulý pátek vyslání armády rezolutně odmítl a prohlásil, že je třeba najít politické řešení, které by bylo dlouhodobě udržitelné. Jako prioritu k řešení stávající krize zdůraznil sjednocení iráckých politických špiček.

Šéf americké diplomacie John Kerry nicméně v pondělním televizním vystoupení uvedl, že vzdušné údery jsou stále jednou z variant, které USA zvažují.

V posledních dnech do Perského zálivu Spojené státy vyslaly nejméně dvě válečné lodě (více o tom se dočtete zde). Je však velmi pravděpodobné, že spolu s nimi v oblasti operují i další plavidla. Američané mají v Perském zálivu také hned několik vojenských základen. Rozsáhlé armádní komplexy se nacházejí třeba v Saúdské Arábii nebo Kuvajtu.

Není tak stále vyloučeno, že by se Američané, byť jen v omezeném rozsahu pomocí bezpilotních letadel, mohli do Iráku po letech vrátit. USA byly vůdčí silou mezinárodních intervenčních jednotek, které vtrhly v roce 2003 do Iráku s poukazem na údajné vlastnictví zbraní hromadného ničení a svrhly režim tehdejšího prezidenta Saddáma Husajna. V zemi zůstaly až do roku 2011.

Zatímco Washington zvažuje, jak se k žádosti o podporu v bojích postaví, sunnitští radikálové z ISIL mezitím obsazují jedno město za druhým. Již dříve avizovali, že se chystají dobýt i Bagdád.

Nejtvrdší boje se v pátek odehrávaly v areálu největší irácké ropné rafinerie v Bajdží, kterou ozbrojenci za pomoci minometů na chvíli obsadili (více se dočtete zde). Armáda později podnikla protiútok a islamisty podle svých slov vytlačila.

Ofenziva islamistů v Iráku


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video