Snímek postiženého iráckého chlapce ze studie o zdravotních rizicích v okolí...

Snímek postiženého iráckého chlapce ze studie o zdravotních rizicích v okolí americké vojenské základny. | foto: Mozhgan Savabieasfahaniová

U základny USA v Iráku se rodí postižené děti. Experti viní radioaktivitu

  • 259
V okolí města Nasíríja na jihu Iráku se častěji vyskytují vrozené vady dětí. Podle americké toxikoložky za to může radioaktivita z vojenské základny Tallil využívané Spojenými státy. U postižených totiž našla zvýšenou hladinu thoria.

V okolí letecké základy Tallil se rodí děti s deformovanými či chybějícími končetinami. Jiné mají neurologické nebo srdeční potíže. V tělech postižených našli vědci zvýšenou přítomnost radioaktivního thoria. 

Výzkum zveřejnil odborný časopis  Environmental Pollution. Badatelé analyzovali vzorků vlasů, mléčných zubů i kostní dřeně. „Ve všech třech tkáních vidíme stejný trend: vyšší hladiny thoria,“ řekla vedoucí studie, toxikoložka Mozhgan Savabieasfahaniová. 

„Čím blíže žijete u americké vojenské základny v Iráku, tím vyšší je úroveň thoria ve vašem těle a pravděpodobnost, že budete trpět vážnými vrozenými vadami,“ dodala pro americký server The Intercept

„Lékaři se u dětí pravidelně setkávají s anomáliemi, které jsou tak příšerné, že pro ně nemohou najít precedenty,“ uvedla. „Válka tu rozšířila tolik radiace, že pokud nedojde k vyčištění, budou ovlivněny generace Iráčanů,“ doplnila.

Některé z těchto negativních zdravotních dopadů lze přičíst tomu, že americké jednotky často používají střelivo s ochuzeným uranem, poznamenal The Intercept. „Radioaktivní materiály, včetně ochuzeného uranu, jsou běžně skladovány v amerických základnách a bylo prokázáno, že unikají do životního prostředí,“ upozorňuje studie

Savabieasfahaniová v Iráku bádala v létě a na podzim 2016. Zaměřila se na 19 dětí s vážnými vadami narozenými v porodnici Bint Al-Huda vzdálené deset kilometrů od základny Tallil. Kontrolní skupinu tvořilo deset zdravých  novorozenců. 

Invazi posvětili i Češi

Studie přiznává, že k definitivnímu potvrzení závěrů je potřeba další širší výzkum. Zvýšený výskyt vrozených vad ale zaznamenali po roce 2003 i v jiných iráckých městech, stojí v článku. Ten také tvrdí, že americká armáda v Iráku využívá přes 500 základen. 

Děti války. Tajemný Čech nafotil ztracenou generaci Syřanů a Iráčanů

Savabieasfahaniová je původem Íránka, působí ale na univerzitě v americkém Michiganu. Zdravotní dopady americké války v Iráku mapuje dlouhodobě. V jiném svém článku z roku 2016 spojuje zvýšený výskyt rakoviny a vrozených vad se znečištěním, které způsobily americké bomby i základny. 

Washingtonem vedená koalice vpadla do Iráku v březnu 2003. Později se nepotvrdilo oficiální zdůvodnění invaze, že irácký diktátor Saddám Husajn skrýval zbraně hromadného ničení

Do americké „koalice ochotných“ se zapojilo i Česko, na rozdíl od Německa či Francie. Invazi hájil především exprezident Václav Havel. Bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan v roce 2004 řekl, že vpád byl porušením mezinárodního práva.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video