Diskuze

U základny USA v Iráku se rodí postižené děti. Experti viní radioaktivitu

V okolí města Nasíríja na jihu Iráku se častěji vyskytují vrozené vady dětí. Podle americké toxikoložky za to může radioaktivita z vojenské základny Tallil využívané Spojenými státy. U postižených totiž našla zvýšenou hladinu thoria.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

No, jedno vysvetlenie sa tu ponúka - ktovie, aké "pokusy" na tej základni robili za Saddáma...

Lebo Thorium sa v žiadnej munícii nenachádza. Ale nachádza sa v prírode a je to pomerne neškodný rádioaktívny prvok. Je alfa žiarič a je škodlivý len ak je konzumovaný. V prípade priameho styku s pokožkou, môže spôsobiť popáleniny a deštrukciu(v prípade vysokej koncentrácie)

0 0
možnosti

Dobrý blábol, zcela mimo statistiku. Expozice thoriem z ochuzeného materiálu je fantasmagorie. Jedna dílna, kde se sváří tigem (elektrody obsahují thorium) za den odpaří do okolí víc thoria, než hangár naplněný municí s ochuzeným uranem. (z toho se neuvolní ani prd)

4 0
možnosti

Ať je to jak chce, amíci tam jsou okupanti a měli by se dekovat.

1 3
možnosti

Havel hájil a propagoval každou americkou válku, jako disidenta a bojovníka proti komunistům jsem ho uznával,ale potom už ne hrál si na humanistu ale přitom tleskal okupacím a zabíjení. Rv

1 6
možnosti

P90a79v93e44l 65P13e92l49c

6. 12. 2019 10:21

To Zeman taky.

1 1
možnosti

Má to několik vad na kráse.

Studie je nereprezentativní. Sorry, ale 19 dětí a 10 zdravých jako kontrolní vzorek? A uran a thorium našli ve vzorcích u všech?

Pak je tu taky ta věc s přirozenou radioaktivitou. Ta je na několika místech na Zemi daleko vyšší než ve zmiňované lokalitě - a lidi tam jsou v průmeru ZDRAVĚJŠÍ a dožívají se v průměru vyššího věku. Čím to? Jev se jmenuje hormeze.

Tady se navíc jedná o uran ochuzený, který se používá pro svoje účinky na ocel (zpevňuje ji) a ne jako radioaktivní prvek. Poločas jeho rozpadu je několik milionů let (září málo, navíc celkově ještě míň než běžný přírodní uran díky tomu ochuzení o "zářivější" komponenty). Jak to, že působí podle paní expertky radioaktivně víc, než zářivější přírodní varianta?

Jestli ono v tom nebude něco jiného. Třeba nějaká nechutná chemická látka, kterou tam používají vojáci...? Ale na radioaktivitu samozřejmě slyší lidi víc, to je něco jiného než když se řekne ...polymegahypertrichloramintoluen...

9 0
možnosti

Ochuzený uran se používá na protipancéřové střely. Má totiž vysokou měrnou hmotnost, cca 23 gramů na kubický centimetr. (olovo ma 11,38 gramů, ocel nějak kolem 7,8 gramů) . Vystřelený protipancéřový náboj z ochuzeného uranu tak dosahuje velmi vysoké měrné pohybové energie, která se po nárazu na pancíř promění v teplo a průraznou energii, takže pancíř prostřelí mnohem snadněji než třeba náboj z kalené oceli.

Problém je potom v tom, že při použití se ten náboj z uchuzeného uranu v podstatě odpaří či rozpadne na velmi drobné prachové částečky, které se například v reálu, údajně v Jugoslávii při zásahu NATO, ukázaly v praxi toxičtější než bylo původně uvažováno.

Z velmi těžkých kovů se potom vedle uranu používal na protipancéřiové střely taky wolfram, uran je ale , nevím přesně proč, výhodnější.

Co se týká radioaktivity, ochuzený uran v podobě použitých a rozptýlerných protipancéřových střel přirozenou radioaktivitu nijak zvlášť nezvyšuje, protože nositelem téměř veškeré radioaktivity v uranu je jeho relativně málo stabilní izotop, který je ale z uchuzeného uranu odstraněn nějak z 95 - 99 %.

0 0
možnosti

Tak za mně palec nahoru za fotografii č. 4 kde Americký voják osvobozuje iráckého muže. ;-D

2 1
možnosti

To je slabé, takto se americká armáda chová i k dětem. Tedy k těm, které chvíli před tím nezastřelila.

Opět se ovolávám na důkazy z WikiLeaks.

1 3
možnosti

No já nevím, ale ten článek ke konci jako by se snažil naznačit, že přepadení Iráku ve jménu pravdy a lásky nebylo tak úplně v pořádku. :-P

6 0
možnosti
Foto

Jojo vpád do Iráku bylo porušení mezinárodního práva Zatímco vpád do Kuwajtu bylo OK.

1 2
možnosti
Foto

No teda opravdu nevím jakým způsobem by z uskladněného střeliva mohla unikat radioaktivita. A na takovou dálku, to prostě není možné.

4 0
možnosti

Po celém Iráku je rozseta radioaktivita z použitého vybouchlého amerického střeliva. A nejen v Iráku. Taky v Avganistánu, Jugoslávii, v afrických zemích atd.

2 6
možnosti

Akorat ze to neni radioaktivita ale incest. RvRv

2 0
možnosti

O tom, že USA používají k páchání válečných zločinů zakázanou munici se ví, ale důkazy o tom přináší až WikiLeaks.

Je to jedna z věcí kvůli které se připravuje v OSN na armádu USA žaloba za zvěrstva a válečné zločiny.

3 4
možnosti

Pane Janošíku,

to jsou jen pábitelské řečičky. Rv

0 0
možnosti