Pentagon řeší podezření, že jeho bomby zabily v Mosulu 200 civilistů

  • 136
Armáda USA prošetřuje nálet na Mosul, při kterém údajně zahynuly desítky civilistů. O bombardování podle ní požádal sám Irák. Při dvou náletech na západní část Mosulu zahynulo tento měsíc podle různých zdrojů až 200 civilistů. Koaliční síly pod vedením USA tyto zprávy prověřují.

Obyvatelé Mosulu novinářům agentury AP sdělili, že při dvou náletech, které tento měsíc zasáhly domy ve čtvrti Al-Džadída na západě Mosulu, přišlo o život mnoho lidí. „Uvnitř bylo více než 137 lidí. Ukrývali se tam, když uprchli před střelami, které ničily tuto čtvrť,“ prohlásil o jednom bloku domů jeden z místních obyvatel Ahmad Ahmad.

Jeden z náletů zasáhl obytnou zónu 13. března a o čtyři dny později přišel druhý letecký úder. Zpravodajský server BBC uvedl, že civilních obětí bylo podle místních obyvatel na 200.

Reportér agentury AP viděl nejméně 50 těl, která byla vynesena z trosek budov. V pátek je ze sutin vytahovali členové týmu iráckých záchranářů, kteří se údajně na místo dříve nedostali kvůli prudkým bojům v oblasti.

Koalice „začala oficiálně prověřovat důvěryhodnost tvrzení o civilních obětech“, uvedly koaliční síly v prohlášení. Koalice dodala, že v oblasti „běžně provádí letecké údery proti Islámskému státu“ a že se při plánování a provádění náletů maximálně snaží snížit riziko pro civilisty.

List The New York Times citoval nejmenované americké vojenské činitele, podle nichž koalice prošetřuje útok z období mezi 17. a 23. březnem. Armáda USA dnes oznámila, že prověřuje úder ze 17. března.

Koaliční letouny podporují operaci irácké armády, jejímž cílem je osvobodit Mosul z rukou teroristické organizace Islámský stát (IS). Bitva o západní Mosul vyhnala z domovů přes 200 000 obyvatel, uvedlo v sobotu irácké ministerstvo pro přesídlené a migraci. „Počet lidí, kteří utekli ze zón na pravém (západním) břehu (řeky Tigris), dosáhl 201 275,“ citovala z ministerského prohlášení agentura AFP.

Mosul je druhým největším městem Iráku. Bojovníci IS je ovládli v červnu 2014, kdy z tamní Velké mešity jeho vůdce abú Bakr Bagdádí vyhlásil na ovládaných územích Iráku a Sýrie chalífát. Vládní ofenziva za znovudobytí Mosulu, který je teď poslední významnou baštou IS v Iráku, začala v polovině loňského října.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue