Kásem Solejmání na snímku z roku 2016

Kásem Solejmání na snímku z roku 2016 | foto: AP

Útok na Solejmáního může vést k eskalaci násilí, zní ze světa i USA

  • 177
Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí považuje noční americký útok, při němž zemřel íránský generál Kásem Solejmání za agresi vůči Iráku a masivní porušení jeho suverenity. Německo, Francie, Rusko i američtí demokraté se obávají, že incident povede k nebezpečné eskalaci násilí v regionu.

Irácký premiér Mahdí se obává, že americký útok, při kterém kromě Solejmáního zahynul i zástupce velitele iráckých Lidových mobilizačních sil (PMF) Abú Mahdí Muhandis, „vyprovokuje v Iráku zničující válku“. Útočnou akci, která se odehrála na bagdádském letišti, označil za útok na Irák a narušení jeho svrchovanosti, jež vyvolá válku v Iráku, celé oblasti a ve světě.

Velitel irácké skupiny Liga spravedlivých Kaís Chazalí v pátek své oddíly uvedl do pohotovosti a nařídil jim, aby se připravily na boj. Podle něj Američané budou muset brzy z Iráku odejít. „Všichni velitelé by měli být v pohotovosti pro nadcházející bitvu a velké vítězství,“ řekl. Chazalího Liga má kolem 10 000 členů.

Další odpůrce americké přítomnosti v Iráku, duchovní Muktada Sadr, v pátek řekl, že jeho milice jsou připraveny Irák bránit. „Jako vůdce iráckého vlasteneckého odboje vydávám rozkaz všem mudžáhidínům (bojovníkům), zejména Mahdího armádě...a všem vlasteneckým a disciplinovaným skupinám, aby byly připraveny chránit Irák,“ sdělil Sadr v prohlášení. Mahdího armáda má podle různých odhadů až 50 000 členů.

Sadrovy milice v minulosti bojovaly proti USA, postupně se Sadr zapojil do politického života, ale zůstal kritikem americké přítomnosti v Iráku. Agentura Reuter píše, že kritizoval také vměšování Íránu a vyzval všechny strany, aby se chovaly „moudře a rozumně“.

Smrt obávaného generála několik desítek Iráčanů oslavilo tancem na bagdádském náměstí Tahrír. Tahrír je ústřední bod několikaměsíčních protestů, které jsou namířeny proti irácké vládě i proti íránskému vlivu v Iráku. Záběry oslavujících Iráčanů zveřejnil na Twitteru americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Mezinárodní reakce

Syrská agentura SANA napsala, že syrská vláda „zbabělý americký útok“ odsuzuje. Podle ní to vyhrotí situaci na Blízkém východě.

Ruské ministerstvo zahraničí označilo americký raketový útok v Bagdádu za „avanturistický krok, který povede ke zvýšení napětí v celém regionu“. Ministerstvo přitom podle agentury TASS vyjádřilo „upřímnou soustrast íránskému lidu“ nad úmrtím Solejmáního, jenž „oddaně sloužil ochraně národních zájmů Íránu“.

Francouzská státní tajemnice pro evropské záležitosti Amélie de Montchalinová uvedla, že prioritou Francie na Blízkém východě je stabilita a že jakákoliv eskalace násilí je podle ní nebezpečná. Francouzské velvyslanectví v Teheránu mezitím vyzvalo své občany, aby se neúčastnili žádných veřejných shromáždění.

„Vždy jsme si byli vědomi agresivní hrozby, kterou představovaly íránské jednotky Kuds vedené Kásemem Solejmáním. Po jeho smrti vyzýváme všechny strany ke snížení napětí,“ uvedl v prohlášení šéf britské diplomacie Dominic Raab. „Další konflikt není v ničím zájmu,“ dodal.

Mluvčí německé vlády Ulrika Demmerová americký útok označila za reakci na „sérii vojenských provokací, za které je zodpovědný Írán“. „Také s velkým znepokojením sledujeme íránské aktivity v regionu. Stojíme před nebezpečnou eskalací,“ dodala. Vláda kancléřky Angely Merkelové se podle ní pokusí o snížení napětí v oblasti.

Severoatlantická aliance uvedla, že situaci na Blízkém východě po smrti Solejmáního „velmi pečlivě sleduje“. Za prioritu označila bezpečnost svých lidí v Iráku. „Dál přijímáme veškerá nutná opatření,“ dodal mluvčí NATO.

Nizozemské ministerstvo zahraničí vyzvalo své občany, aby opustili Bagdád, pokud tak mohou učinit, aniž by se vystavili nějakému nebezpečí. „Situace je nepředvídatelná,“ uvedla nizozemská diplomacie. 

Marjam Radžávíová, šéfka předsednictva exilové íránské Národní rady odporu (NCRI) se sídlem v Paříži, Solejmáního smrt označila za „nenapravitelnou ránu“ íránskému režimu.

Provokativní a bezohledná akce, kritizují američtí demokraté

Útok na Solejmáního, který nařídil americký prezident Donald Trump, rozdělil americké politiky. Podle předsedkyně Sněmovny reprezentantů, demokratky Nancy Pelosiovové, nemohou USA ohrožovat životy svých vojáků, diplomatů a dalších občanů „provokativními a nepřiměřenými akcemi“. „Nálet z dnešního večera by mohl vyvolat další nebezpečnou eskalaci násilí,“ dodala.

Trumpa též kritizovali další zástupci z tábora Demokratické strany v čele s několika kandidáty na prezidenta USA. Bývalý viceprezident Joe Biden řekl, že prezident Trump „hodil dynamit do sudu s prachem“. Podle senátora Bernieho Sanderse „Trumpova nebezpečná eskalace“ USA přivedla blíže „k další katastrofální válce na Blízkém východě“.

Útok odsoudila také další uchazečka o demokratickou nominaci do letošních prezidentských voleb, senátorka Elizabeth Warrenová. Podle ní se jedná o „bezohledný krok“, který zvyšuje pravděpodobnost dalšího konfliktu na Blízkém východě. Solejmání byl nicméně podle Warrenové „vrah zodpovědný za smrt tisíců, včetně stovek Američanů“.

Republikáni z Kongresu se za prezidenta postavili. Senátor Lindsey Graham Trumpovu „odvážnou akci proti íránské agresi“ ocenil. „Íránské vládě: pokud chcete více, dostanete více,“ dodal. Republikánský šéf senátního výboru pro armádu Jim Inhofe uvedl, že Spojené státy netouží po válce, budou ale reagovat na hrozby vůči „našim občanům, vojákům a přátelům, jak prezident dlouho sliboval“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video