(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Byla to krátká bitva. Irácká armáda dobyla poslední državu IS ve městě Ráva

  • 67
Irácká armáda oznámila, že dobyla město Ráva, které bylo posledním útočištěm členů radikální organizace Islámský stát v Iráku. Bitva, která začala v pátek, byla velmi krátká, což pro AFP předpověděl i armádní generál na frontě. Většina bojovníků Islámského státu, kteří byli ve městě, už totiž podle něj uprchla k syrské hranici.

„Operace směřující k osvobození Rávy začaly za rozbřesku,“ uvedlo v pátek podle CNN velení irácké armády ve svém prohlášení. O něco později přišla irácká armáda s oznámením, že město dobyla, píše agentura Reuters.

Irácké síly „zcela osvobodily Rávu a vztyčily iráckou vlajku nad jejími budovami“, uvedl v prohlášení generálporučík Abdal Amír Rašíd Jaralláh. „Čistící operace a likvidace“ četných bomb a dalších výbušnin, které ve městě džihádisté zanechali, pokračuje, dodaly armádní zdroje.

Boj o oblast západoirácké Rávy, která leží u řeky Eufrat v provincii Anbár, zahájila irácká armáda 11. listopadu, přičemž začala ostřelovat okolí města. Cílem bylo přerušit extremistům zásobovací trasy, zničit jejich muniční sklady a připravit tak pozici útočícím jednotkám. 

Útok na samotnou Rávu zahájila armáda v pátek ráno. Předpověděla přitom, že bitva bude krátká, protože většina bojovníků Islámského státu, kteří byli ve městě, již uprchla k syrské hranici.

IS se přetahuje o poslední baštu v Sýrii. V Iráku objevili masové hroby

Syrská armáda mezitím již druhý den bojuje o město Búkamál, které se nachází nedaleko Rávy na druhé straně syrsko-irácké hranice a které je poslední baštou Islámského stáu (IS) v Sýrii. Syrská armáda a její šíitští spojenci už tento týden oznámili, že nad městem získali kontrolu, islamisté ale vzápětí zahájili protiofenzivu.

Koalice v čele se Spojenými státy, která bojuje proti džihádistům, ve čtvrtek oznámila, že Islámský stát ztratil 95 procent svého „chalífátu“, který vyhlásil v roce 2014 na území Iráku a Sýrie. Samozvaný stát se velikostí rovnal Velké Británii, uvedla agentura AFP.

Poslední útočiště členů Islámského státu v Iráku bylo ve městě Ráva.

Poslední útočiště členů Islámského státu v Iráku bylo ve městě Ráva.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video