Pešmergové na linii u vesnice Bakirta (27. srpna 2014).

Pešmergové na linii u vesnice Bakirta (27. srpna 2014). | foto: Reuters

USA bombardují radikály u přehrady Hadísa, Kurdové postupují k Mosulu

  • 74
Americká letadla začala bombardovat pozice radikálů kolem přehrady u města Hadísa severozápadně od Bagdádu. Vojenské úspěchy hlásí také kurdští pešmergové v okolí Mosulu. Podle mluvčího americké armády USA vyslaly letadla nad přehradu u Hadísy na žádost irácké vlády.

„Provedli jsme tyto útoky, abychom teroristům zabránili dále ohrožovat bezpečnost přehrady, jež zůstává pod kontrolou iráckých jednotek s podporou sunnitských kmenů,“ citovala agentura Reuters kontraadmirála Johna Kirbyho, mluvčího Pentagonu.

Boje v Iráku

„Kdyby tato přehrada padla do rukou IS nebo by byla poničená, způsobilo by to značné škody a přidalo by to další velké riziko do situace v Iráku,“ řekl podle Reuters americký ministr obrany Chuck Hagel, který je na návštěvě Gruzie.

Na ofenzivě se podílejí i vrtulníky irácké armády, uvedla s odvoláním na irácké ministerstvo obrany stanice al-Džazíra.

USA zapojily své letectvo do bojů proti radikálům v Iráku v srpnu a provedly od té doby kolem 130 náletů.

Kurdové postupují k Mosulu

Vrtulníky podpořily i útok pešmergů na návrší Zartak, které se táhne až k Mosulu. Ten od června ovládají radikálové. Podle BBC v krátké, ale zato intenzivní bitvě zemřelo zhruba třicet islamistů. Kurdům se v posledních dnech podařilo dobýt zpět i několik vesnic, jež Islámský stát (IS) obsadil v létě.

Přehrada u Hadísy leží v provincii Anbár a je po mosulské druhou největší v Iráku. IS se v severním Iráku a Sýrii, kde vyhlásil vlastní chalífát, snaží obsazovat strategická místa, zejména vodní zdroje a ropná pole. Krátce ovládl také přehradu u Mosulu, tu se ale díky americké letecké podpoře podařilo osvobodit.

V srpnu se IS podařilo uzavřít výpusti přehrady ve Fallúdži, která leží západně od Bagdádu. Voda následně zaplavila část území na horním toku Eufratu a v jihoiráckých provinciích, kde žijí především šíité, poklesly hladiny vody. V rukou radikálů je také několik menších ropných polí, což radikálům umožňuje prodávat ropu překupníkům a hradit z ní své výdaje (více čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue