Na smutečním průvodu za Solejmáního v Bagdádu zní protiamerická hesla

  • 133
Tisíce lidí se v sobotu v Bagdádu účastní smutečního průvodu za velitele íránských jednotek Kuds Kásema Solejmáního a člena vedení vlivných iráckých milicí Abú Mahdího Muhandise, zabitých při pátečním americkém leteckém útoku. Podle agentury Reuters však Iráčané mají na zabití Solejmáního různé názory.

Mnoho z truchlících je oblečeno v černém, lidé v pochmurné atmosféře nesou irácké vlajky a prapory Lidových mobilizačních sil (PMF), což jsou milice podporované Íránem. V davu se podle agentury AFP ozývají protiamerická hesla. 

Někde před příchodem smutečního procesí rozložili červené koberce. Pohřebního průvodu se účastní například irácký premiér Ádil Abdal Mahdí.

Tuto pietní akci naplánovaly PMF. Trasa procesí vede z bagdádské ostře střežené zelené zóny do šíitského posvátného města Karbalá a skončí v Nadžafu, dalším posvátném městě šíitů.

Agentura Reuters napsala, že zabití Solejmáního Iráčany rozděluje. Mnoho lidí americký útok při kterých zemřel, odsuzuje, protože si tohoto íránského generála cení za jeho roli při porážce teroristické organizace Islámský stát.

Jiní s ním souhlasí, protože Solejmání a Muhandis podle nich podporovali použití síly proti neozbrojeným účastníkům loňských protivládních demonstracím.

Protestující (PMF), v nichž byl Muhandis zástupcem velitele, obviňovali z řady ekonomických a sociálních problémů, s nimiž se Irák potýká.

„Írán to sice nebude nikdy schopen doopravdy přiznat, ale Solejmání byl v zemi nenáviděný i obávaný. Oni (Íránci) nejsou zdaleka tak zarmouceni, jak vůdcové budou přesvědčovat vnější svět. Měl být odstraněn už před mnoha lety!“ napsal v pátek na Twitter americký prezident Donald Trump, který dal příkaz k úderu.  

Řada Iráčanů kritizuje Spojené státy za to, že Solejmáního zabily na území jejich země, a obávají se toho, že Irák čeká další válka. „Mnoho lidí má strach z toho, kam toto všechno povede, co se bude dít dál. Dělají si starosti o budoucnost své země,“ řekla v Bagdádu zpravodajka americké televize CNN.

Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí považuje americký útok za agresi vůči Iráku a masivní porušení jeho suverenity. Obává se, že incident „vyprovokuje v Iráku zničující válku“.

Solejmání byl považován za architekta současné íránské vojenské strategie, takzvaných zástupných válek (proxy wars), kdy Teherán namísto přímého angažmá ve vojenských konfliktech využívá spřátelených milicí k prosazování vlastních zájmů. Byl na americkém seznamu teroristů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video