Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Iráčtí pešmergové jsou v Turecku, chystají se zapojit do boje o Kobani

  7:40aktualizováno  14:31
Okolo 150 iráckých pešmergů dorazilo do Turecka, odkud by měli přejít hranice do Sýrie. Mají pomoci syrským Kurdům, kteří více než měsíc bojují s islamisty o město Kobani. Podle kurdských politiků mají i protipancéřové a protitankové zbraně.

Jeden kontingent pešmergů přiletěl z Iráku ve středu krátce po půlnoci na letiště Sanliurfa na jihovýchodě Turecka. Kurdští bojovníci opustili letiště v autobusech a do Kobani by měli přejít skrze hraniční přechod Mursitpinar.

Druhá jednotka, která veze zbraně, přijela do Turecka po zemi. Konvoj je složený z džípů a těžkých nákladních automobilů se zbraněmi a municí.

Islámský stát

„Dorazí do našeho města dnes,“ potvrdil příjezd iráckých Kurdů agentuře Reuters Adham Bašo, člen Syrské kurdské národní rady v Kobani.

Podle Sáliha Muslima ze syrské kurdské Sjednocené demokratické strany iráčtí pešmergové vezou především protipancéřové zbraně, děla a protitankové zbraně. „Samozřejmě mají i zbraně na svou obranu,“ dodal kurdský politik.

Zbraně by podle něj měly pomoci syrským kurdským jednotkám (YPG) proti bojovníkům Islámského státu, kteří do boje o hraniční město nasadili pick-upy osazené těžkými zbraněmi a údajně i tanky. „YPG se jen brání. Mohou to zvládnout, nicméně tyto ozbrojená vozidla a tanky jsou pro ně problém,“ doplnil Muslim.

V noci na středu do Kobani dorazily i posily ze Syrské svobodné armády (FSA). Jejich velitel tvrdí, že jich dorazilo kolem 200, nicméně kurdský velitel v Kobani hovořil pouze o padesátce.

Ankara turecké Kurdy do boje nepustí

Podle zdrojů z iráckého Kurdistánu pešmergové vyjeli ze základny v iráckém Irbílu ve dvou zhruba stejně početných skupinách. Tisíce lidí za jásotu přihlíželo jejich odjezdu, píše BBC. Kurdský regionální parlament schválil vyslání jednotek minulý týden, avšak panovaly nejasnosti o jejich počtu a vybavení.

Doba, jakou iráčtí pešmergové stráví v Kobani, není omezena. Nicméně bojovníci by se neměli zapojit do přední linie boje, spíše se zaměří na dělostřeleckou podporu.

Turecko minulý týden souhlasilo, že iráckým pešmergům umožní přejít hranice do Sýrie, nicméně turecké Kurdy odmítá přes hranice pustit. Syrské pešmergy země považuje za spojence turecké Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara řadí k teroristickým skupinám a s níž po dlouholetém boji o kurdské části Turecka dospěla k příměří.

Turečtí Kurdové, kteří tvoří přibližně pětinu turecké populace, postoj země kritizují. Vládu obviňují, že by raději viděla územní zisky islamistů než zkonsolidovanou místní sílu Kurdů.

USA se spojenci podnikly v úterý 13 leteckých úderů proti IS

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jen Psakiová řekla, že USA rozhodně podporují rozmístění iráckých pešmergů v boji o Kobani.

Samotné Turecko své vojáky do bojů o Kobani nenasadí. Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu v úterý prohlásil, že pokud to neučiní jiné země, nemělo by se očekávat, že to udělá Turecko. Odmítl nařčení, že země dělá v boji proti Islámskému státu málo.

USA a několik arabských států Kurdům proti Islámskému státu v Sýrii pomáhají leteckými operacemi, avšak vojáky do terénu poslat odmítají. V úterý podle agentury Reuters podnikly čtyři letecké údery. U Kobani zničily malou jednotku islamistů a čtyři bojové pozice. Díky tomu se Kurdům alespoň částečně v boji daří. Avšak kurdský velitel v úterý informoval, že Islámský stát kontroluje 40 procent města.

O severosyrské město Kobani Kurdové s islamisty bojují od poloviny září. Z města a jeho okolí uprchlo kolem 200 tisíc lidí do Turecka. Při pozemním boji o město zemřelo podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) více než tisíc lidí. Další stovky islamistů zabily letecké údery Američanů a jejich spojenců.

Islamistům se v úterý podařilo získat pod částečnou kontrolu tři ropná pole v centrální provincii Homs. Při boji zabili nejméně třicet příšlušníků syrské armády. Islámský stát pole Aš-Šair vybojoval už v minulosti, ale armádě se v létě podařilo místo znovu ovládnout.

V Iráku USA se spojenci podnikly devět leteckých úderů, čtyři z nich se zaměřily na pozice islamistů poblíž Mosulské přehrady, dva letecké údery u Fallúdži zničily jednotku Islámského státu a tank. Zbylé letecké operace zacílily na pozice islamistů západně od Bagdádu, poblíž Sindžáru a na severozápad Hadísy.

Irácká armáda spolu s šíitskými milicemi postupuje podle agentury Reuters proti Islámskému státu u města Bajdží, které leží 200 kilometrů severně od Bagdádu. Islamisté město a blízkou rafinérii ovládají od června. Amáda má nyní pod kontrolou šest vesnic a je dva kilometry od Bajdží. Cílem operace je narušit cestu islamistů do Mosulu.

Území v Iráku a Sýrii ovládaná bojovníky Islámského státu

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Krach jednání o důchodové reformě. ANO odmítá přijít, Jurečka ji pošle vládě

19. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  13:02

Přímý přenos Opoziční ANO se rozhodlo, že nepůjde v pondělí na Hrad na jednání o důchodové reformě. „Nejvyšší...

V Rusku se zřítil strategický bombardér. Ukrajina se hlásí k jeho sestřelení

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  12:59

Sledujeme online Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

Šéf zlodějů soch z parku v Karviné dostal podmínku, ostatní s odvoláním neuspěli

19. dubna 2024  12:48

Jeden značně mírnější trest, všechny další rozsudky potvrzené. Tak skončilo u Krajského soudu v...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...