Ibrahim Al Aní na jedné z mála dostupných fotografií

Ibrahim Al Aní na jedné z mála dostupných fotografií | foto: Koláž MF DNES

Irácký exšpion: Falešné české zprávy mě zničily

  • 105
Více než dva roky amerického vězení zcela změnily život bývalého důstojníka irácké rozvědky a exkonzula na ambasádě v Praze Ibrahima Al Aního. Za podlomené zdraví chce ale odškodné, protože Američané ho věznili na základě nepřesných zprávy českých tajných služeb.

Proč jste se rozhodl napsat českým úřadům dopis a žádat je o odškodnění?
Je mi to líto, že k takovému kroku přistupuji, protože na Prahu mám ty nejlepší vzpomínky. Ale české bezpečnostní složky mě svými falešnými informacemi o schůzkách s Muhammadem Attou tak poškodily, že mi to zničilo a zcela rozvrátilo život.

Za co konkrétně chcete to odškodnění?
Za to, že mě kvůli českým informacím o údajných kontaktech s teroristy zatkla americká armáda. Ve vězení mě mučili. Mám silné popáleniny na břiše a na nohou. Mám utržený palec na pravé ruce a silné popáleniny na dlaních a na předloktí levé ruky.

To byste se měl spíše obrátit na Spojené státy, ne?
Já jsem se do této situace a do vězení dostal díky zprávám českých politiků a českých služeb.

Jak v dopise formulujete žádost o odškodnění?
V dopise jsem požádal českou vládu o sdělení, kdo byl původcem nepravdivých zpráv o mém setkání s Attou, abych proti té osobě mohl zahájit soudní řízení. Zároveň žádám o dohodu na odškodnění za to, co mi ty zprávy způsobily.

Stále je ale možné, že jste se s Attou setkal. Jen pro to neexistuje dostatek důkazů.
Nesetkal. Neznal jsem ho. Vždyť i Američané mě nakonec z vězení propustili. To je důkaz o mé nevině.

Kdy a jak vás americká armáda v Bagdádu zatkla?
Druhého července 2003. K mému domu přijela velká skupina amerických vojáků s těžkou technikou. Ve vzduchu létal vrtulník a dům obsadili výsadkáři. Bylo to pro mě tragické, bolestivé a terorizující.

Kdy přesně vás pustili z vězení a co vám Američané řekli?
Na svobodu mě propustili 23. prosince 2005. Pak jsem strávil přes sto dní v nemocnici a musel jsem prodělat jedenáct operací. Američané mi řekli, že proti mně nic nemají.

Mluvíte o odškodnění. V jaké výši ho budete požadovat?
Zatím jsem to nevyčíslil. Očekávám, že to udělám v následujících dnech, až se případu ujme právník, kterého nyní hledám. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video