Mnoho Iráčanů včetně některých poslanců není s textem dohody spokojeno.

Mnoho Iráčanů včetně některých poslanců není s textem dohody spokojeno. | foto: Profimedia.cz

Irácká vláda schválila odchod amerických vojáků do tří let

  • 34
Irácká vláda dnes schválila znění americko-irácké dohody, která stanovuje podmínky působení amerických vojáků v Iráku od nového roku. Dohoda předpokládá, že vojáci USA ze země odejdou nejpozději do konce roku 2011. Text ještě musí schválit parlament.

Tam má však text mnoho odpůrců, informovala agentura AP.

Podle dohody by už v polovině příštího roku měli američtí vojáci zmizet z ulic iráckých měst a vesnic. Pro znění dohody dnes zvedlo ruku 27 přítomných ministrů. Zbylých deset se jednání nezúčastnilo. Pro schválení byla potřebná dvoutřetinová většina.

O textu, který měl být původně schválen v létě, se vyjednávalo skoro rok. Iráčané prosadili mnoho změn a donutili americkou stranu vyjmout pasáž, podle které bylo možné pobyt armády prodloužit déle než do roku 2011 v případě, že o to Bagdád požádá.

"Proběhlo mnoho kompromisních dohod, se kterými je irácká strana spokojena. Máme nyní dohodu, za kterou si můžeme stát," citovala agentura Reuters iráckého ministra zahraničí.

Mnoho Iráčanů včetně některých poslanců ale přesto není s textem spokojeno. Přejí si dřívější odsun americké armády. I nově zvolený americký prezident Barack Obama slíbil, že vojáky z Iráku odvolá již do poloviny roku 2010, tedy o rok a půl dříve než předpokládá dnešní dohoda.

USA teď mají v Iráku asi 150 tisíc mužů a žen. Slouží v rámci mezinárodní koalice a pod mandátem OSN, který vyprší koncem roku. Nahradit ho mají bilaterální dohody.

Bagdád už začal vyjednávat také s Londýnem. Britský kontingent v Iráku je po americkém druhý největší, čítá čtyři tisíce vojáků, kteří slouží na základně u Basry a účastní se jenom výcviku Iráčanů, nikoli bojových akcí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video