Internetový fenomén lidských prken si vyžádal první oběť

  • 150
Mladý Australan je první obětí nové zábavy šířící se mezi mládeží na internetu. Dvacetiletý mladík se zřítil z balkonu při takzvaném plankingu, jehož podstatou je položit se rovně jako prkno tváří dolů na nějaké nezvyklé místo a svoji fotografii pak umístit na internetové sociální sítě.

Australan se zřítil ze sedmého podlaží hotelu v Brisbane. V neděli se chtěl položit na zábradlí balkonu, zatímco ho jeho přítel měl vyfotografovat. Neudržel ale rovnováhu, spadl a zabil se.

Planking  (z anglického plank - prkno) se podle zpravodajského serveru BBC News v posledních týdnech rychle šíří. Jedna ze stránek na Facebooku věnovaná tomuto fenoménu už má na 90 tisíc stoupenců. Objevily se na ní stovky fotek lidí ležících na komínech, eskalátorech, dětských prolézačkách, žebřících, sedačkách a dalších místech či objektech.

Policie čeká více obětí

"Mladík chtěl tuto aktivitu posunout o krok dál a položit se na balkon," řekl novinářům policejní komisař Ross Barnett. "Bohužel se tragicky zřítil a zahynul."

Policie australského státu Queensland už minulý týden varovala "plankery" před nebezpečnými kousky poté, co jednoho zadržela ležícího na břiše na policejním autě. "Jakkoli dokážeme ocenit zábavu, nemůžeme tolerovat ohrožování sebe sama nebo ostatních, či porušování zákona," uvedla v prohlášení.

Nedělní smrt byla podle Barnetta právě tím, čeho se policie obávala. "Jak planking nabírá na popularitě, bude docházet k většímu počtu zranění a potenciálně i k dalším úmrtím," dodal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video