Panika na Sulawesi, indonéský ostrov znovu zasáhlo zemětřesení

  • 11
Na indonéském ostrově Sulawesi, kde si zemětřesení a následná vlna tsunami na konci září vyžádaly podle aktuální bilance přes dva tisíce mrtvých, se opět otřásla zem. Zraněných je více než 10 tisíc a na 70 tisíc lidí muselo opustit své domovy. Podle agentury Reuters to oznámily indonéské úřady.

Podle americké geologické služby USGS měly otřesy sílu 5,1. Úřady podle agentury DPA nehlásí žádné nové škody, i však ale na místě vypukla panika.

„Otřesy byly znatelně cítit asi pět vteřin,“ řekl mluvčí úřadu pro krizové situace Sutopo Purwo Nugroho.

Ohnisko otřesů bylo na severu Sulawesi v asi desetikilometrové hloubce. V těžce poničeném městě Palu lidé po dnešních třesech zděšeně vybíhali do ulic. „Každý je ještě traumatizován po posledním zemětřesení,“ citovala DPA jednoho z obyvatel.

Město Palu a okolní oblasti poničily 28. září zemětřesení o síle 7,4 a následně tsunami. Vedle 1948 obětí hovoří úřady možná až o pět tisíc nezvěstných. Naděje na nalezení přeživších pod troskami je prakticky nulová, takže pátrací operace se nyní soustřeďují na hledání a vyprošťování těl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video