U indonéského kostela se odpálili dva atentátníci. Zranili nejméně 14 lidí

  • 35
Před kostelem ve městě Makassar na indonéském ostrově Sulawesi se v neděli ozvaly exploze, při kterých nejméně čtrnáct lidí utrpělo zranění. Podle zdrojů agentury AP na budovu při sebevražedném atentátu zaútočili dva lidé. Prezident Joko Widodo hovořil o „teroristickém činu a zločinu proti lidskosti“.

V době výbuchu byli v kostele věřící a kněz Wilhemus Tulak, který sloužil mši. Ten sdělil, že když po ní první lidé vycházeli z kostela, ozval se silný výbuch. Podezření strážců svatostánku vzbudili dva lidé na motocyklu a když se je snažili zastavit, jeden z nich odpálil výbušniny.

Policie oznámila, že oba zemřeli. Agentura AP píše, že podle pozůstatků, které se našly na místě, jedním z atentátníků byla žena. Mezi raněnými jsou čtyři strážci a zbylí jsou věřící. K akci se žádná skupina nepřihlásila, policie ji však považuje za teroristický čin.

Makassar je největší město na Sulawesi. Stejně jako v celé Indonésii tam většina obyvatel vyznává islám, ale žije tam také menšina křesťanů, kteří slavili květnou neděli.

Prezident Widodo řekl, že útok nemá s vírou nic společného, protože žádné náboženství terorismus netoleruje. „Vyzývám občany, aby byli při modlitbách pokojní, protože stát vám zaručí podmínky, abyste se mohli modlit beze strachu,“ řekl v televizím projevu. 

Dodal, že se bude za zraněné modlit a že vláda uhradí veškeré náklady za léčbu. O útoku v Indonésii se při nedělní mši ve Vatikánu zmínil také papež František.

Policejní mluvčí v Jakartě řekl, že se policie snaží útočníky identifikovat a zjistit, zda nepatřili k uskupení Jemaah Islamiyah, které je v Indonésii nelegální a působí i jinde v Asii. Loni indonéská policie zatkla jejího vůdce Arise Sumarsonoa, hledaného od roku 2003 kvůli podezření z účasti na útoku na Bali. V roce 2002 při něm zemřelo přes 200 lidí.

Bombové útoky v kostelech v Indonésii si vyžádaly třináct obětí

Indonéské protiteroristické jednotce se minulý měsíc podařilo dopadnout čtyřiašedesát podezřelých na základě upozornění, že se chystají útoky na policisty a církevní shromáždění.

Agentura Reuters připomíná, že v roce 2018 zasáhly indonéské město Surabaya sebevražedné útoky na kostely a policejní stanoviště, které si vyžádaly přes třicet mrtvých. 

Tehdy úřady násilí připsaly zakázané extremistické organizaci Jamaah Ansharut Daulah, která se inspiruje teroristy z organizace Islámský stát a která stojí za řadou násilností v Indonésii.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video