V Indii se zřítily dva stíhací letouny, jeden z pilotů nehodu nepřežil

  • 0
V Indii se v sobotu při vojenském cvičení tamních vzdušných sil zřítily dva stíhací letouny, víceúčelový bojový letoun Suchoj Su-30 ruské výroby a francouzský víceúčelový jednomotorový stíhací letoun Mirage 2000. Na palubách obou strojů byli celkem tři piloti, dva se zachránili a jeden zemřel.

Letouny se zřítily poté, co vzlétly z vojenské základy Gwalior ve státě Madhjapradéš, aby se zúčastnily vojenského cvičení. Příčiny nehody nejsou jasné a vyšetřuje je inspekce indického letectva. Ta má mimo jiné určit, zda se letadla střetla ve vzduchu.

Na palubě Su-30 byla dvoučlenná posádka, zatímco Mirage 2000 řídil jeden pilot. Dva piloty se podařilo zachránit a byli převezeni do nemocnice, tvrdí místní úřady. Na místě, kam dopadly trosky letadel, pracují záchranáři a policie.

„Letadla prováděla běžný let při výcvikové misi. Jeden ze tří pilotů se smrtelně zranil. Bylo nařízeno vyšetřování pro objasnění příčin nehody,“ uvedlo dnes indické letectvo.

Francouzský stroj Mirage 2000 na Dnech NATO v Ostravě

„Zpráva o havárii letadel poblíž Kolaras v Moreně je velmi smutná. Dal jsem pokyn místní správě, aby spolupracovala s letectvem při rychlých záchranných a likvidačních pracích. Modlím se k Bohu, aby se pilotům letadel nic nestalo.“ uvedl na Twitteru předseda vlády státu Madhjapradéš Shivraj Singh Chouhana.

V minulosti se zřítilo několik vrtulníků indického letectva. V říjnu při pádu vrtulníku zahynulo pět lidi. V prosinci předloňského roku pak při havárii helikoptéry v jihoindickém státě Tamilnádu zemřel náčelník generálního štábu Bipin Ravat a 13 dalších lidí. Vyšetřování objasnilo, že zřícení stroje Mi-17 ruské výroby zavinilo špatné počasí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue