(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Proti obtěžování budou v Novém Dillí bojovat policistky na motorkách

  • 8
Proti obtěžování a útokům v přeplněných ulicích indického hlavního města budou od prosince bojovat speciálně vycvičené policistky na šesti stech motocyklech. Za poslední rok došlo v Novém Dillí k více než dvěma tisícům znásilnění, což je obrovský nárůst.

Jednotka jménem Raftaar (Rychlost) bude zaměstnávat pouze ženy. Ty budou vyzbrojeny běžnými střelnými zbraněmi, kamerami, pepřovými spreji i paralyzéry. Přelidněnými ulicemi Nového Dillí se budou pohybovat v páru, napsal Whats On. Přítomnost hlídek by měla odradit útočníky i uklidnit ženy, které před pěti lety po hromadném znásilnění v Dillí masově protestovaly (psali jsme zde).

„Hlídky na motocyklech a s hi-tech výbavou budou na ulicích viditelnější a ženy uklidní,“ domnívá se mluvčí policie Dependra Pathak. „Protože projedou úzkými uličkami a mají GPS, zasáhnou rychleji než auta. Plánujeme je užívat především v oblastech jako je okolí univerzit, kde se pohybuje mnoho studentek,“ dodal.  

Podle Pathaka jsou právě úzké ulice jedním z bezpečnostních problémů. Na jedné straně nutí lidi k větší fyzické blízkosti, na druhou stranu ztěžují práci policie. Když žena policisty zavolá, hlídka v autě nejspíš nedokáže úzkým prostorem projet. Motorky jsou tak jediným dopravním prostředkem, který se dokáže prodrat úzkými uličkami i dopravními zácpami, informoval The Guardian

Desetiletá holčička po znásilnění otěhotněla, interrupci zakázal soud

Předseda skupiny na ochranu ženských práv, Ravi Kant, však považuje plán za ukvapený a pošetilý. „Trestné činy stoupají, protože je tu chabé vymáhání práva. A zločinci vědí, že jim to projde. Policejní vyšetřování bývá tak odfláknuté, že je málokdy někdo před soudem usvědčen. Potřebujeme skutečný plán, ne takovýhle typ reakce,“ uvedl. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video